Mult trâmbițatul program de accelerare a înarmării și a dezvoltării industriei de apărare în toate țările NATO intră în linie dreaptă, după cum a anunțat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, la podcastul EVZ Capital „România lui Cristache”.
„S-a stabilit și s-a statuat la Madrid un fond de dezvoltare tehnologică, fondul Diana la care vor participa toate țările, asta înseamnă că și noi vom participa la acest care va ajunge la final la 2 miliarde de euro și care va înseamnă că începem să lucrăm împreună la dezvoltarea tehnologică. E vorba de sprijinirea reciprocă pentru a face împreună achiziții de armament. Nu numai producție, dar și achiziții. Sper să putem face în Europa mai repede, pentru că în acest moment există o legislație și o birocrație, care nu facilitează o achiziție rapidă, așa cum ai nevoie atunci când îți bate războiul la ușă.”, a declarat ministrul Apărării.
Acceleratorul Nord Atlantic de Inovație în Apărare (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), DIANA, coincidental sau nu, poartă numele zeiței vânătorii din mitologia romană, corespondenta zeiței Artemis din panteonul grecesc. Un nume mai mult decât potrivit pentru a desemna startul unei curse a înarmărilor.
„Nimeni nu credea în mod real că în Europa ar fi putut să fie un război cald. Acest lucru este prima lecție. Pacea nu mai este asigurată și este foarte clar acest lucru. Conceptul strategic al NATO anterior a fost în 2010, când Rusia era trecută ca parteneră NATO. Harta lumii arăta altfel. Nu apărea China ca jucător strategic în acel concept. Formele războiului s-au modificat major într-un deceniu.”, a mai adăugat Vasile Dîncu.
Mai mulți militari americani și francezi în România
„Marele nostru succes a fost că la summit-ul de la Madrid, două țări au anunțat prezența la nivel de brigadă în România, atât Statele Unite prin vocea președintelui Biden, cât și Emmanuel Macron, ca parte a Franței. Nu credeam nici noi că vom ajunge la un asemenea nivel al prezenței străine în România.”, a mai declarat ministerul Apărării.
Urmăriți întreaga ediție la podcastul „România lui Cristache” pe canalul Youtube EVZ Capital.