Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Devine religia materie la Bac? „Pentru progresiști este un pericol foarte mare”. Video
Exclusiv. Devine religia materie la Bac? „Pentru progresiști este un pericol foarte mare”. Video

Exclusiv. Devine religia materie la Bac? „Pentru progresiști este un pericol foarte mare”. Video

Cultele religioase cer ca Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun. Bogdan Comaroni, Tavi Hoandră și Robert Turcescu au discutat, într-un nou podcast HAI Live, despre solicitarea publică a cultelor ca proiectul noii Legi a învățământului. să nu mai promoveze diversitatea de gen.

Reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute de statul român au trimis o adresă la Ministerul Educației în care fac solicitare. Mai precis BOR a solicitat ca diversitatea de gen să nu mai fie definită în proiectul noii Legi a învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze. Reprezentanții bisericilor susțin că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac. Astfel, clericii semnatari cer modificarea Articolului 99 din proiectul legii învățământului preuniversitar, alineatele 4), 5) și 6).

Așa cum a remarcat gazda emisiunii marca EVZ-Capital, este o mișcare tranșantă și destul de neobișnuită a BOR, care în general s-a ferit să intervină în politicile de educație. „Să ne îndreptăm spre fumurile care ies din mințile unora din România. A luat foc toată țara. Se ceartă toată lumea cu toată lumea, progresiști, conservatori”, a remarcat Robert Turcescu pe marginea acestui scandal.

Toată isteria s-a transformat într-un război

În viziunea invitatului său, jurnalistul Bogdan Comaroni, această solicitare a BOR a pus pe jar, pe bună dreptate, neomarxiștii, progresiștii și adepții transumanismului.

Tema asta revine periodic, îți aduci aminte ce isterie a fost cu icoanele în școli? Toată isteria s-a transformat nu într-o polemică, ci într-un război. De ce? În primul rând nu se discută despre obligativitate, ci că poate să devină opțional. Doi la mână, e un pericol foarte mare pe care îl văd toți progresiștii pentru că m-am uitat și eu pe statistici. Ultima statistică arată că din 2,9 milioane de elevi, părinții e obligatoriu- – după o decizie a Curții Constituționale- să facă cererea în numele elevului că vrea să fie prezent la orele de religie.

Într-o Românie ortodox declarată, iată că proporția asta de peste 75% e un pericol imens. Reprezintă un pericol foarte mare ca această materie, Religia, să devină o materie principală. Mai există un pericol pe care îl întrevăd ei, ca foarte mulți dintre cei care doresc să-și dea Bac-ul să aleagă Religia. Atunci pentru ideile progresiste, neomarxiste, transumaniste, anti-creaționiste evident că este un pericol major. Parcă n-ar fi suficient că deja din statistici, într-o țară ca România ortodoxă e înfrântă din capul locului orice idee din asta marxistă. (N.red. – religia) n-a putut să fie nici pe vremea comunismului învinsă. Și atunci dărâmau biserici, dar oamenii țineau acasă mai în secret, mai nu Paștele, Crăciunul, botezau copii”, a observat Comaroni.

Minunata lume nouă și ortodoxia

Redactorul-șef Ziuanews.ro atrage atenția că cel mai mare pericol la adresa copiilor al atacurilor progresiste pe marginea religiei ca materie opțională la Bac se referă la perioada de formare a acestora.

Asistăm la o isterie în care toți polii lor de putere și de influență, influencerii, s-au activat ca la un semn, cum au făcut-o în dese rânduri, și au pornit un război împotriva religiei în școli (…) Fără cultura creștină, cu tot ce a contribuit creștinismul în lume, practic unui copil și unui tânăr în formare cu ce vrei să-i spui care e cel mai important lucru pe care îl va face în viață? Pentru că cel mai important lucru pe care ar trebui să i-l spui este sensul existenței, sensul vieții”.

Editorialistul EVZ Tavi Hoandră a remarcat în context că este o tendință puternică a progresismului de a ataca biserica și religia. „E războiul dintre două lumi, una falsă și ideologizată, asta se întâmplă și în școală, când ajunge o universitate ca Babeș Bolyai supusă actului programatic al neomarxistului Daniel David. Lumea ideologizată a venit peste Europa în ideea de a se reface vechile imperii. Minunata lume nouă se pune acum cu ortodoxia”, a observat jurnalistul din Cluj.


„Cimitirul nevaccinaților”. Romanul despre teroarea din timpul pandemiei a apărut pe piață

Cimitirul nevaccinaților
Sursa: EVZ

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: