Exclusiv. Dani Oțil își face terasă în parcul Herăstrău și e ”vânat” de activiștii de mediu. ”Cum de a obținut autorizație într-o zonă protejată?”

Matinalul de la Antena 1este asociat la un business, un restaurant cu specific sud-american fusion, situat în zona de Nord a Capitalei. Succesul i-a dat aripi, cu care a zburat, dar nu foarte departe: până pe malul lacului Herăstrău, în cea mai de fițe zona a Capitalei. Într-o fostă toaletă publică.

Dani Oțil și partenerul său de afaceri, Marian Damian, se pregătesc, potrivit informațiilor obținute de EVZ  pe surse, să deschidă o cafenea în Parcul Herăstrău, zona Nordului, chiar în vecinătatea restaurantului Pescăruș.

Proiectul a fost demarat în plină pandemie, în luna august a anului trecut și s-a concretizat într-o autorizație de ”amenajare cafenea” pe o structură abandonată care a servit, pe vremuri, drept toatetă publică a parcului. 

Nimic rău în asta. Cafeaua de la restaurantul lui Oțil e apreciată de clienți, ba alte coffee-shopuri din oraș au început să o solicite. Și, de fapt, prima ideea de business a celor doi asociați, a fost o cafenea, dar pentru că spațiul identificat la vremea respectivă, în 2017, se preta mai degrabă la restaurant, au shimbat planul din mers. Acum, însă, au revenit la idea inițială, au identificat spațiul, au făcut demersurile și s-au apucat de treabă. A transforma o toaletă publică abandonată într-un spațiu trendy este o inițiativă laudabilă, ar spune unii. Dar alții s-au revoltat.

Grupurile de inițiativă cer anularea autorizației

Acești ”alții” sunt activiștii de mediu. Mai multe grupuri de inițiativă civică sunt indignate că o nouă zonă este răpită parcului și ”dăruită” expansivei industrii HoRecA. Acuză interese, manevre, combinații. Încă din luna februarie, sesizând că zona a fost îngrădită și că au început lucrări de amenajare, grupurile au început demersurile pentru a-i frânge zborul lui Oțil. Nu că ar avea ceva personal cu vedeta Matinalului de la Antena 1, care dealtfel e o prezență discrete pe șantier, el ocupându-se preponderant în bussinesul cu Damian de partea de comunicare. Grupurile de Inițiativă sunt revoltate împotriva autorităților. Grupul Parcul Herăstrău, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Părinți de Cireșari, Grupul de Inițiativă Kiseleff și altele au trimis adrese și sesizări către Primărie, Prefectură, Inspectoratul de Stat în Construcții , ba au demarat și o acțiune în instanță cerând anularea autorizației de construcție. În demersurile lor, activiștii invocă faptul că zona este una ”protejată de categoria V2, monument istoric”.

Un activist de mediu supraveghează zona

Temporar, lucrările al căror proiectant e o firmă din Baia Mare, oraș unde Damian, asociatul lui Dani Oțil a deschis primul restaurant de success în urmă cu 20 de ani, au fost stopate. Un activist de mediu, care merge constant la fața locului să verifice situația, a filmat discuția pe care a avut-o cu paznicul de la șantier. Potrivit imaginilor, acesta se dovedește instruit în a nu da informații nimănui despre stadiul lucrărilor, ba chiar întrerupe conversația cu cetățeanul pentru a-și suna patronul ca să-l anunțe că a venit ”cineva care face poze”.