România nu a reușit să-și atingă obiectivul de a intra în Schengen, însă, adevărata problemă nu este aceasta, ci una mult mai profundă, de imagine. De-a lungul anilor, țara noastră a fost văzută de Occident ca un actor căruia orice i-ai face, nu va reacționa.
Profesorul universitar Dan Dungaciu, prezent în emisiunea EVZ Play a lui Ionuț Cristache, a explicat care este adevărata problemă a României și de ce nu reușim să ne impunem în fața statelor membre ale Uniunii Europene.
Dan Dungaciu, adevărata problemă a României
„Problema nu e Schengenul în sine. Problema este cum gestionez imaginea României post-Schengen, pentru că ce i-am obișnuit noi pe europeni este că România e actorul în care poți să dai câți pumni vrei, pentru că nu va reacționa de fapt” a subliniat profesorul universitar.
Aceasta a adăugat că una dintre cele mai zguduitoare probleme ale țării noastre este aceea că promovează o politică externă de tip chelner, prin care mergem la toate statele membre și le întrebăm cu ce le putem servi sau ajuta. De asemenea, ne lipsește strategia și un plan la nivelul diplomației. „Pe nicio temă majoră România nu are o strategie, pentru că asta e problema noastră.
Iar Schengen ar fi trebuit să ne zguduie din punctul acesta de vedere că nu vom rezista în viitoarea lume care se construiește după războiul din Ucraina cu acest tip de atitudine. Noi nu mai reușim să impunem respect nimănui, asta e drama. Nu te respectă nici măcar Republica Moldova, cum s-ar cuveni”, a spus dan Dungaciu.
România trebuie să se impună în fața celorlalte state europene
„Nu te mai respectă nimeni pentru că se obișnuiesc că tu ești ăla căruia poți să-i faci orice. Noi n-a fost niciodată ca Occidentul, niciodată nu ne-au recunoscut că suntem ca ei. Există un rasism al genealogiilor istorice despre care nu se vorbești, care ne face pe noi diferiți de croați. Că aia au probleme tehnice, nu iî interesează, sunt de-ai noștri.
Voi nu sunteți de noștri. Știind asta, noi eram ca și copilul ăla de la țară care vine la oraș și se uită lumea la el, nu prea e ca noi dar el are oase puternice, e puternic, iar când îi deranjează, îi caftește și învață cel mai bine. Ce să facem cu ăsta, hai să îl primim că n-ai cum să îl eviți”.
Potrivit profesorului, capacitatea reală a României este aceea de a fi atât de important încât „să nu aibă ce să ne facă, să ne oblige, că altminteri ne țin pe dinafară”.