Omul de afaceri Mohamad Murad a intrat în arena Evz-Play și a vorbit fără menajamente despre politică și despre afaceri. Acesta a făcut dezvăluiri incredibile despre cum sunt păcăliţi românii. S-a declanşat o adevărată apocalipsă economică în ţara noastră, iar populaţia i-a căzut victimă.
Invitat de jurnaliștii Dan Andronic și Robert Turcescu să încerce să explice pe înțelesul tuturor actuala escaladare a prețurilor de pe piața alimentară, omul de afaceri Mohammad Murad a invocat practica incorectă a marilor comercianți care practică un adaos comercial la produse de bază mult peste normal. Chiar dacă este inflație, e vorba de scumpiri nejustificate, consideră afaceristul.
Murad: Sunt scumpiri iresponsabile
Mai concret, Mohammad Murad a prezentat și un studiu (link) detaliat pe mai multe categorii de alimente, care relevă creșterea aberantă a prețurilor. Potrivit afaceristului, este vorba de o creștere reală de 70% a adaosului practicat în magazine, din care 50% merge direct în costuri de marketing.
„M-a învățat cineva să nu mă uit doar la ce e aparent, ci să mă uit mai profund un pic. În afacere trebuie să te uiți mai profund. Eram foarte curios să văd de ce se întâmplă acest lucru, dacă există o criză alimentară de la plecare, din furnizor, sau este artificială făcută de niște speculanți. Am ales un număr de produse care sunt cât mai comune (…) Sunt scumpriri iresponsabile, adaosurile sunt imense”, a declarat Mohamad Murad în cadrul podcastului EVZ.
Au fost prezentate prețurile mai multor produse de bază, printre care și bulionul Olympia. Prețurile înregistrate au fost următoarele:
- Carrefour: 5.89;
- Cora: 4.69;
- Auchan: 4.55;
- Mega Image: 5.50;
- La Cocoș: 2.99.
O situație similară există și la pasta de tomate Olympia.
- Carrefour: 7.99;
- Cora: 8.01;
- Auchan: 7.35;
- Mega Image: 7.73;
- La Cocoș 3.89.
O altă categorie cu o creștere uriașă, pe care Robert Turcescu a etichetat-o ca fiind de fapt speculă, se înregistrează la dulceață. Prețurile cuprinse în studiu sunt următoarele:
- Carrefour: 10.92;
- Cora: 11.09;
- Auchan: 10.40;
- Mega Image: 11.30;
- La Cocoș: 4.19.
Monopolul, nodul gordian al comerțului modern
Invitatul a explicat și cum funcționează adaosul comercial. „Noi suntem furnizor peste 100 de produse. Noi facturăm de exemplu unul din produsele noastre cu 5 lei, dau către multinaționale cu 5 lei. După care, ei bagă un adaos comercial de undeva la 40%. De la 5 lei, ajunge la 7 lei, lucru care se întâmplă și aici. După ce i-am dat factura, mă trezesc a doua zi cu factura de storno din partea lor, 2.50 lei, jumătate din preț, spunând servicii de marketing. Adică ei au 40% adaos comercial, dar mai au și cheltuieli de marketing”, a completat Mohammad Murad.
Acesta a criticat și monopolul multinaționalelor, care încalcă principiile pieței libere într-un mod subtil. „Lanțurile internaționale sunt binevenite în România, dar avem nevoie în afaceri de bun simț. Anumite lanțuri au încheiat cu Uniunea Europeană niște contracte. Nu e normal (…) Aici are obligație și Protecția consumatorului”, a mai spus omul de afaceri stabilit cu decenii în urmă în România, intrat recent în politică, în Partidul Ecologist.
Omul de afaceri a făcut un apel insistent către autorități să manifeste o mai mare implicare, atrăgând atenția că în alte țări monopolul marilor lanțuri alimentare, deși permis de orice piață liberă, nu duce la scumpiri nejustificate.