Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Cui folosesc legile lui Predoiu, trecute pe șest în Parlament încă din anii 2000. Avocat Șerban Nicolae: Sunt foarte interesat să știu cine i-a scris textul. Video
Exclusiv. Cui folosesc legile lui Predoiu, trecute pe șest în Parlament încă din anii 2000. Avocat Șerban Nicolae: Sunt foarte interesat să știu cine i-a scris textul. Video

Exclusiv. Cui folosesc legile lui Predoiu, trecute pe șest în Parlament încă din anii 2000. Avocat Șerban Nicolae: Sunt foarte interesat să știu cine i-a scris textul. Video

Invitatul de vineri al jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea la Podcastul Hai România a fost fostul parlamentar PSD, avocatul Șerban Nicolae. Nu este doar un martor direct al istoriei post-decembriste, în calitate de apropiat al fostului președinte Ion Iliescu și de personaj important în conducerea PSD, ci și un jurist apt să explice multe din necunoscutele unei justiții folosite pe față ca armă politică.

Pornind de la un editorial pe care l-a scris pe tema mizei lui Cătălin Predoiu în contextul noului pachet de legi ale justiției, co-moderatorul Mirel Curea l-a invitat pe cunoscutul avocat să comenteze această controversă publică. Între Parlament și Cătălin Predoiu pare să fi fost o legătură

Mirel Curea: Dl. Predoiu mi-a trimis trei înaintași să-mi spună că n-am dreptate

Dan Andronic: Care e interesul lui Predoiu, că pe mine asta mă interesează?

Șerban Nicolae: Nu cred că e al lui (n.r. – draftul noilor legi). Îl cunosc de foarte multă vreme, el e civilist.

Dan Andronic: A avut un moment când a fost destul de vocal împotriva statului paralel, și a fost și partea ailaltă.

Șerban Nicolae: V-am spus puțin mai devreme că sunt foarte interesat cine a scris.

Mirel Curea: Stați o clipă, după ce am scris editorialul ăsta, dl. Predoiu m-a sunat. După ce mi-a trimis trei înaintași să-mi spună că n-am dreptate, mi-am anunțat șeful: vezi că se fac presiuni asupra mea. El știe ce telefoane să dea în situații de genul ăsta, bă, sunteți tâmpiți, vreți să-l enervați pe ăla… Așa face de fiecare dată. M-a sunat să ne vedem neapărat. O să-i explic că e păcat ca un băiat tânăr să se compromită cu securiștii în halul ăsta.

Șerban Nicolae: Textul în sine nu e greșit. Ceea ce-i lipsește e partea de control, partea de garanții.

Dan Andronic: Nu le-a citit nimeni și au fost aprobate

Jurnalistul Dan Andronic a remarcat că nu partea de garanții e problema, ci faptul că legile au fost aprobate pe șest acum ceva ani, în Parlament, cu complicitatea politicienilor.

Dan Andronic: Știți cu ce vă contrazic? Într-o noapte am avut curiozitatea și am citit toate rapoartele SRI date Parlamentului, aprobate de Parlament din 2007 până în 2015. Am găsit negru pe alb sintagma Binomul SRI-DNA, era acolo. După aia explicațiile echipelor mixte, apare acolo, ideea că ofițerii dădeau consultanță în materie de soluții penale, apare acolo. Toate lucrurile astea sunt aprobate de Parlament. Nu le-a citit nimeni și au fost aprobate.

Șerban Nicolae: Categoric. Te și expuneai dacă încercai să deschizi discuția.

Dan Andronic: Vorbim de check and balances. Care check and balances. Oamenii ăia au scris: vedeți că facem cercetare penală. Parlamentul a zis, foarte bine, bravo.

Șerban Nicolae: Nu eram în Parlament, dar asta vreau să spun. Nimeni nu le citea, nimeni nu le dădea atenție până când au ieșit la iveală. Nu se lăudau cu ele?

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: