Exclusiv. Cristian Terheș: Nu te ține nimeni cu forța în UE. Video
- Tanase Georgiana
- 18 septembrie 2024, 17:38
Europarlamentarul și președintele Partidului Național Conservator Român, Cristian Terheș, a fost prezent marți, 17 septembrie, la o nouă ediție a podcastului „Hai live” cu Turcescu. De asemenea, acesta mai este și candidat la alegerile prezidențiale din acest an. Pe lângă ei, la discuții a mai luat parte și jurnalistul Dan Andronic. Temele abordate s-au situat în jurul cursei prezidențiale, însă cei trei au mai adus în prim plan și subiecte precum suveranitatea României și relația țării noastre cu Uniunea Europeană.
Pentru început, jurnalistul Robert Turcescu a declarat că europarlamentarul Cristian Terheș este suveranist. Însă, el a dorit să afle ce presupune, mai exact, această etichetă.
Un suveranist conservator
Cristian Terheș a început prin a declara că este un suveranist conservator. Mai apoi a explicat ce înseamnă acest lucru.
„Când vorbim despre suveranitate, Constituția României o definește destul de bine. Suveranitatea națională aparține poporului, care o exercită fie direct prin referendum, fie prin reprezentanți aleși în alegeri libere, corecte și periodice. Prin urmare, decizia și atitudinea, sau valoarea de libertate intrinsecă a națiunii române se exercită suveran, în exterior, fie prin referendum fie prin alegeri. Asta înseamnă că cei care sunt în astfel de funcții publice trebuie să își exercite mandatul în folosul națiunii și al poporului, nu contra lui. Astăzi, vedem persoane alese în genul acesta de funcții publice care își exercită mandatul, din păcate, uneori chiar contra țării. Când vorbim despre suveranism, asta înseamnă în fond și la urma urmei, principiul autodeterminării”, sunt explicațiile oferite de Cristian Terheș.
România în UE
Mai apoi, discuția s-a îndreptat către faptul că România face parte din Uniunea Europeană. După cum a precizat jurnalistul Robert Turcescu, în cadrul acesteia, importanța Parlamentelor naționale este mult diminuată pentru că avem Parlament European. A continuat prin a spune că în UE acțiunile guvernelor din țările membre sunt puternic slăbite câtă vreme vin indicații majore de la Comisia Europeană.
În acest context, Robert Turcescu a declarat că, în general, partea de suveranitate este slabă atâta timp cât țările fac parte din UE. Ulterior, l-a întrebat pe invitatul din podcast cum se pot îmbina aceste două aspecte: suveranitatea cu faptul că România face parte din UE.
„Constituția României împacă foarte bine aceste lucruri. Apartenența țării noastre la UE, la fel ca apartenența la NATO, este în baza suveranității naționale exercitată de reprezentanți aleși. Apartenența României la UE nu este împotriva propriei suveranități, ci în exercițiul acesteia”, a explicat candidatul la alegerile prezidențiale.
România nu a renunțat la suveranitate
Cristian Terheș a continuat prin a sublinia că prin faptul că țara noastră face parte din UE nu a renunțat la suveranitate.
„Inclusiv în Constituția țării se menționează că își exercită în comun cu alte țări o serie de prerogative. Și exact asta face. În baza principiului suveranității, România poate, dacă dorește și dacă și-o doresc și cetățenii, chiar să iasă din UE. Nu ar fi o idee bună, dar poate să facă acest lucru. Nu te ține nimeni cu forța în UE”, a mai spus Cristian Terheș.
Ediția integrală a podcastului „Hai live” cu Turcescu de marți, 17 septembrie, poate fi vizionată aici.