Statul român a scos în prima linie a campaniei de stârpire a COVID-19 o instituție, să-i spunem așa, nou creată, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Cum românii au cea mai mare încredere în Armată, „strategii” statului au pus în fruntea Comitetului un militar, pe colonelul-medic Valeriu Gheorghiță.
De-a lungul celor doi ani de pandemie au izbucnit multe scandaluri legate de achiziționarea - de la firme prietene ale celor care conduc statul român - de materiale necesare pentru prevenirea și tratarea terbilei boli numite COVID-19, de la măști, campanii de promovare a vaccinării, la vaccinuri și medicamente.
Acuzațiile că achizițiile au fost și sunt făcute netransparent au curs și continua să curgă. Însă, ca la români, câinii latră caravana trece, și nu ne referim la caravana de vaccinare. În unele cazuri s-au sesizat procurorii, dar fără niciun rezultat concret până azi.
Ei bine, trăgând linie, se dovedește că CNCAV a fost de la început conceput ca o instituție-paratraznet pentru ca, în fața celor peste 50.000 de români morți, clasa politică, în special partidele aflate la guvernare, să aibă cât mai puține pierderi de imagine.
Dacă întrebi pe stradă ce instituție răspunde de gestionarea sănătății românilor în fața COVID-19, cei care nu ridică din umeri vor răspunde: „Comitetul lui Gheorghiță”.
Însă, mai toți habar n-au că instituției lui Valeriu Gheorghiță nu i s-a alocat niciun leu.
Bine, guvernanții se vor apăra declarând că CNCAV nu are personalitate juridică și, deci, nu poate fi ordonator de credite.
Ok, dar cine i-a împiedicat pe guvernanți să găsească o cale legală pentru ca „instituția lui Gheorghiță” să primească bani măcar pentru campania de comunicare privind importanța vaccinării, care a fost un dezastru?
Răspunsul e: NIMENI! Nu s-a dorit! S-a vrut ca toți banii, și nu au fost puțini, cheltuiți pentru combaterea COVID să fie gestionați de oamenii partidelor și, implicit, direcționați către „firme prietene”.
Unde mai pui că de 30 de ani statul român se dovedește a fi mare maestru în a crea instituții, ordonator de credite, care parazitează bugetul. Avem un exemplu AICI
Iată cum au decurs „ostilitățile”:
„Activitatea CNCAV este una de coordonare a implementării strategiei de vaccinare, iar în acest proces sunt implicate mai multe ministere și instituții care se află în subordinea sau în coordonarea acestor ministerelor angrenate, începând de la Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării și continuând cu direcțiile de sănătate publică.
Practic, tot ce înseamnă acțiuni logistice, acțiuni organizatorice, rețea de stocare, de distribuție, inclusiv partea de comunicare, au fost realizate din fondurile instituțiilor respective.
Prin urmare nu a existat niciun un fond special alocat pentru campania de comunicare aferentă procesului de vaccinare, astfel că toate acțiunile realizate au fost din fondurile și resursele, atât umane, cât și materiale, ale instituțiilor statului”, a transmis Grupul de Comunicare al CNCAV, la solicitarea Evenimentului zilei.
Cum nu suntem procurori, să mergem mai departe și să vedem ce a făcut CNCAV, așa fără nicio resursă:
La data de 2 noiembrie, la nivel național 746 centre de vaccinare cu 1.098 fluxuri sunt deschise populației, respectiv:
518 centre de vaccinare cu Pfizer cu 795 fluxuri;
94 centre de vaccinare cu Moderna cu 115 fluxuri;
28 centre de vaccinare cu AstraZeneca cu 39 fluxuri;
106 centre de vaccinare cu Johnson&Johnson cu 149 fluxuri.
Totodată, pentru acoperirea cu eficiență a adresabilității la vaccinare, MApN a disponibilizat 60 centre de vaccinare pentru populația civilă și 12 centre mobile.
Medicii de familie
La data de 4 mai a început imunizarea la cabinetele medicilor de familie cu vaccinul de la Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer și Astra Zeneca.
Conform datelor deținute de CNCAV, la acest moment, 3.033 de medici vaccinează în cabinete propii, dintre care 1.512 în mediul urban și 1.521 în mediul rural. Aceștia au vaccinat până la data de 1 noiembrie 699.371 persoane (46,45% în urban și 53,54% în mediul rural).
La întrebarea EVZ „Care este suma plătită până acum medicilor de familie?”, Comitetul a răspuns, confirmand cele ce am scris mai la început:
„Vă informăm că aceste date excedează competențelor instituției noastre, întrucât CNCAV, conform atribuțiilor legale, nu deține personalitate juridică, sens în care nu are buget propriu și nu administrează fonduri publice”.
Maratoanele vaccinării
„Odată cu extinderea posibilității de programare la vaccinare, cu prezentare directă în centre, atât în capitală, cât și la nivel național au fost organizate maratoane de vaccinare și au fost activate centre de vaccinare de tip drive-thru în mai multe regiuni ale țării.
Cheltuielile aferente au fost gestionate de autoritățile locale/centrale/locale de pe raza localităților unde s-au desfășurat aceste evenimente.
Amintim, în acest sens, maratonul organizat în luna mai a acestui an la Sala Palatului și Biblioteca Națională, unde, pe parcursul celor 3 zile s-au vaccinat 20.360 persoane, cu sprijinul a 1349 medici, rezidenți, asistenți medicali și studenți care și-au desăfurat activitatea în 50 de fluxuri de vaccinare.
O acțiune recent organizată pentru susținerea adresabilității la vaccinare este ,,Maratonului vaccinării pentru viață”, eveniment derulat în perioada 22-25 octombrie, în municipiul București.
În cele 6 centre, identificate în fiecare sector al capitalei și care au funcționat în program non-stop, s-au vaccinat 33.790 persoane, dintre care 70% cu doza 1, aspect care certifică tendința crescută a beneficiarilor la vaccinare.
De asemenea, pentru atingerea indicelui de imunizare necesar limitării pandemiei COVID-19, CNCAV a stabilit ca astfel de acțuni să continue, în fiecare weekend, până la finalul acestui an și totodată, multiplicarea acestora la nivel județean.
La maratonul derulat în perioada 29-31 octombrie 11.207 persoane au fost vaccinate în cele 8 centre implicate.
Nu în ultimul rând, la nivel national au fost deschise puncte de vaccinare atât în zone cu aflux de persoane (gări, târguri, piețe, mall-uri etc.), aeroporturi, cât și în punctele de trecere a frontierei, iar până la acest moment, peste 172.797 de persoane au fost vaccinate în aceste locații atipice”, a precizat CNCAV pentru evz.ro.
Caravane mobile
„În vederea susținerii ritmului de vaccinare, autoritățile locale alături de DSP-uri au disponibilizat echipe mobile care să desfășoare procesul de vaccinare în locații greu accesibile.
Vaccinarea categoriilor vulnerabile și a persoanelor din mediul rural a reprezentat o prioritate pentru aceste echipe, iar până la acest moment au fost vaccinate 2.933 persoane în cadrul unor acțiuni de acest tip desfășurate în mediul rural.
Amintim în acest sens conceptul “Orașul vaccinează satul”, un proiect curajos și asumat menit să faciliteze accesul populației din zonele rurale la vaccinare, prin intermediul căruia echipe medicale din mediul urban s-au deplasat în localitățile arondate fiecărui oraș și au efectuat, pe anumite intervale orare, activități de vaccinare, la gospodăria fiecărei persoane, din poartă în poartă.
Rezultatele înregistrate până la data de 31 august în cele 2.788 comune (peste 97% din totalul celor existente la nivel național) sunt grăitoare, însumând 2.593.629 doze de vaccinuri administrate în mediul rural și 1.143.312 persoane vaccinate cu schema completă (prin intermediul centrelor mobile, a echipelor mobile și a medicilor de familie).
Un alt proiect demarat pentru reducerea decalajului între rata de acoperire vaccinală din mediul urban și cea din mediul rural este cel care a vizat deplasarea „Caravanei SMURD”, ca centru mobil de vaccinare, în zonele rurale.
Primele astfel de activități au avut loc în luna mai în localitățile Bălăușeri și Beica de Jos din județul Mureș, iar din echipa de vaccinare a făcut parte și dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, alături de echipa medicală formată din medici, asistenți, voluntari ai UPU-SMURD Târgu Mures și personal și voluntari ai programului „Salvatori din pasiune” din cadrul ISU Mureș.
Pe parcursul celor două zile, echipele medicale, formate din medici, asistenți, voluntari ai UPU-SMURD și instructorii centului de formare paramedici au vaccinat peste 450 persoane.
În plus, în perioada 29-30 mai Caravana SMURD s-a deplasat în județul Suceava, pentru vaccinarea cetățenilor din comuna Calafindești și municipiul Câmpulung, în două zile fiind vaccinate 614 persoane”, ne-a mai transmis „Comitetul lui Gheorghiță”.