Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Certificatul verde, noua carte de identitate sau un rău necesar? „Am fost mințiți”. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Certificatul verde, noua carte de identitate sau un rău necesar? „Am fost mințiți”. VIDEO

Certificatul verde continuă să provoace discuții acerbe, în primul rând despre limitele aduse drepturilor garantate prin Constituție. Podcastul EVZ Play de miercuri, moderat de Robert Turcescu, a provocat două voci sonore care au refuzat să se vaccineze, avocatul Gheorghe Piperea și scriitorul Varujan Vosganian, să încerce să explice dacă într-adevăr este o măsură favorabilă celor cărora li se impune.

Scriitorul Varujan Vosganian a observat faptul că în Europa se abuzează de certificatul verde, care a devenit aproape o a doua carte de identitate.

Vosganian: Certificatul verde a devenit o a doua carte de identitate

„Am o stare ciudată, mă uit pe harta Europei, singurul lucru verde din Europa e certificatul verde plus România. Certificatul verde a început să intre în viața noastră de zi cu zi, să regleze relațiile dintre noi și drepturile fundamentale cum ar fi relația dintre noi și dreptul la muncă. A devenit o a doua carte de identitate, asta te scoate în afara democrației. Intrăm într-o zonă de claustrare. Vorbim de discriminare. Când se introduce absurdul nu mai e în regulă. Am fost mințiți”, avertizează Vosganian.

„Măsurile lor absurde transformă omul în hominid”

Invitatul atrage atenția că are tot mai acută senzația că poziția liderilor lumii e de fapt duplicitară. „Măsurile absurde și șantajul sugerează că nu de sănătate e vorba. Dacă cineva vine din zona roșie se duce nestingherită acasă. E senzația care apare în toate distopiile de a supune încetul cu încetul omenirea. În armată supuneai prin absurd. Faptul că suntem supuși la vaccin, la doza a treia, al șaselea val, toate astea tocesc capacitatea omului de a rezista, îl transformă în hominid”.

arhiva EVZ

Vosganian a precizat că nu s-a vaccinat în semn de protest față de „o încălcare aberantă a Constituției și a democrației prin instituirea unor constrângeri fără temei legal”.

Piperea: S-a încălcat în toată Europa regulamentul 953

Avocatul Gheorghe Piperea reclamă faptul că s-a încălcat în toată Europa regulamentul 953, iar „țări ca Franța au făcut din acest cod QR un pașaport sanitar. De fapt e un certificat de vaccinare. Drepturile din Constituție sunt preluate de stat și ni se dau înapoi cu pipeta. Sensul filosofic al acestei chestiuni (n.r. – certificatul verde) e remodelarea omului”, a conchis avocatul.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro