Exclusiv. Ce se întâmplă cu cei care mor în starea de urgență. Adio rămas bun!
- Petrisor Cana
- 18 martie 2020, 08:18
Cu toate acestea, aflăm că în Monitorul Oficial nr. 207 din data de 13 martie 2020 a fost publicat OMS nr. 436/2020. Adică, „Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2)”, document despre care oamenii de la ghișeu, cei care deservesc cetățenii, habar nu aveau.
În respectivul ordin se arată că trupul celui decedat din cauza Coronavirus nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, dar nici nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.
Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.
reportaj în exclusivitate pentru evz.ro
„Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”, se arată în document.
Iată ce prevede ordinul la capitolul 4 – „Măsuri care privesc aparținătorii decedatului”
„Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat”.
Apoi, spun legiuitorii, „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului”.
În ordinul Ministerului Sănătății se mai precizează că familia este cea care aduce sicriul, iar „din acel moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia”. Practic, „înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”.
Însă, Coronavirus se poate lua și de la cadavru, ne-a explicat un medic legist...