Exclusiv. Ce șanse are Marea Britanie să iasă din criză. Firmele de închid, tot mai multe produse lipsesc de pe rafturi

Regatul Unit se confruntă cu o serie de probleme, printre care penuria de alimente, apartamentele pline de mucegai, lipsa de personal medical și milioane de oameni care se zbat în sărăcie.

Regatul Unit s-a confruntat cu un flux constant de vești proaste în ultimele luni. Cuferele țării sunt goale, administrația publică este ineficientă, iar corporațiile națiunii se luptă. În februarie 2023, peste șapte milioane de oameni așteptau o programare la medic, iar printre aceștia se aflau zeci de mii de persoane care sufereau de boli de inimă și cancer.

Aproximativ 650.000 de cazuri juridice așteaptă încă să fie soluționate de o instanță de judecată, în timp ce persoanele care au nevoie de un pașaport sau de un permis de conducere trebuie să aștepte frecvent mai multe luni.

Ferestrele închise cu scânduri și panourile pe care scrie „De închiriat” și „De vânzare” au devenit o priveliște obișnuită pe străzile principale ale țării, în timp ce numeroase produse au dispărut de pe rafturile supermarketurilor. Recent, o serie de lanțuri de magazine au anunțat că vor raționaliza castraveții, roșiile și ardeii în viitorul apropiat.

Economia Regatului Unit, în scădere

Se așteaptă ca economia Regatului Unit să aibă o evoluție slabă în acest an. Anul trecut, 560 de pub-uri s-au închis pentru totdeauna, iar alte mii de localuri sunt așteptate să le urmeze. Fără Oxfam, Armata Salvării și alte organizații caritabile care administrează magazine second-hand, numeroase centre urbane nu ar mai avea aproape niciun magazin.

În timp ce numărul miliardarilor din Marea Britanie este mai mare decât a fost vreodată, milioane de britanici se zbat în sărăcie. Mulți britanici nu mai au încredere în politicienii lor pentru a face mare lucru și nu cred că actualii sau viitorii lor copii vor avea o situație mai bună decât a lor.

Risipă prea mare de alimente în Marea Britanie

Prim-ministrul Rishi Sunak face tot ce poate pentru a lăsa în urmă perioada sloganurilor și a bătăliilor, dar este puțin probabil ca Marea Britanie să își revină în curând de pe urma predecesorilor săi. Mai ales de la Boris Johnson încoace, care refuză în continuare să recunoască orice responsabilitate personală pentru situația dificilă în care se află Marea Britanie și continuă să behăie în hohote de pe margine.

Problema foametei și a risipei de alimente în Marea Britanie a fost subiectul a numeroase articole recente. Programul britanic FareShare, care colectează alimente care nu mai sunt complet proaspete, dar care nu au expirat încă, de la supermarketuri și producători și le distribuie către școli, bănci alimentare și alte facilități, se confruntă cu o cerere uriașă.

Directorul Fare Share din Birmingham, Jo McReynolds, supraveghează patru depozite de cărămidă pline până la refuz cu alimente neperisabile în cartierul Nechells, la nord de centrul orașului. Lista de așteptare este mai lungă decât antebrațul ei, iar situația este înspăimântătoare. Chiar și UNICEF a intervenit pentru a ajuta la hrănirea copiilor din cea de-a șasea economie a lumii.

Bănci de alimente și hrană pentru animale

Pe lângă cele aproape 3.000 de bănci de alimente din țară, de peste trei ori mai multe decât cele găsite în Germania, o țară mult mai mare, facilități din Marea Britanie, precum biserici, muzee, biblioteci publice și școli, au deschis în această iarnă „bănci calde” în toată țara. De asemenea, cei nevoiași pot merge la băncile pentru copii pentru a lua scutece și lapte praf gratuit, la băncile de lenjerie de pat pentru saltele și plăpumi și la băncile de combustibil pentru a primi vouchere pentru contoare de gaz și electricitate cu monede.

Crucea Albastră a introdus, de asemenea, primele bănci de hrană pentru animale de companie din țară în această iarnă, astfel încât persoanele care nu au nimic să își poată păstra măcar câinii și pisicile.

Centrele comunitare s-au transformat în bănci multiple, unde cei nevoiași pot găsi într-un singur loc toate lucrurile de care ar putea duce lipsă. Într-o recentă friguroasă zi de marți, Linda, în vârstă de 69 de ani, se afla la centrul New Hutte din Knowsley, având părul scurt și o cămașă cu model de leopard, mult prea subțire pentru vremea respectivă. De atunci, ea merge la New Hutte marțea, la banca de alimente de la St. Hilda's vinerea și la cea de la St. Mary's s sâmbăta. De asemenea, ea frecventează supermarketul Asda, unde un bol de supă și o ceașcă de ceai costă doar o liră.

Criză mare de locuințe, în Anglia

În altă ordine de idei, criza locuințelor este reală. Un exemplu foarte bun îl constituie Awaab Ishak, care a murit cu puțin timp înainte de Crăciunul din 2020, iar Marea Britanie a luat cunoștință de moartea sa abia în noiembrie anul trecut. În cadrul unui proces judiciar legat de deces, a reieșit că Awaab a murit după ce a inhalat mucegai din pereții casei sale.

Familia sa se plânsese consiliului și proprietarului, dar nu s-a făcut nimic. Moartea lui Awaab pune în lumină criza locuințelor din Marea Britanie, precum și criza foamei. Este un memento că aceste două probleme sunt adesea interconectate și că Regatul Unit trebuie să facă mai mult pentru a le aborda pe amândouă.

În concluzie, Regatul Unit are nevoie de multă muncă pentru a ieși din groapa adâncă în care se află. Penuria de alimente, apartamentele mucegăite, lipsa lucrătorilor medicali și milioanele de oameni care se zbat în sărăcie sunt doar câteva dintre probleme. Starea Casei Parlamentului servește drept simbol al necazurilor națiunii.