Exclusiv. Ce a declanșat și cum s-a anunțat greva magistraților. Ce urmează să se întâmple

Exclusiv. Ce a declanșat și cum s-a anunțat greva magistraților. Ce urmează să se întâmple

Marți, 20 iunie, a fost o zi plină de nervi și de nemulțumiri în majoritatea instanțelor. Oameni aflați în procese pe rol și avocații lor au aflat după câteva ore de așteptare că totul se suspendă, fiindcă judecătorii au declanșat grevă.

La primele ore ale zilei de marți, nimeni dintre cei veniți la procesele programate de instanțele din București nu știa ce urma să se întâmple. Știau și justițiabilii și avocații lor despre nemulțumirile magistraților legate de pensiile speciale, dar nici nu le trecea prin cap că vor fi și ei direct afectați. Abia spre orele 11-12.00 au aflat de ce au trebuit să aștepte.

La instanțele din București s-a permis, la un moment dat, intrarea în sala de judecată. Apoi au apărut judecătorii și procurorii de instanță. Judecătorul a anunțat asistența că va citi un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care anunță un protest al magistraților. A citit textul, apoi a făcut citirea dosarelor care erau de rezolvat în acea zi și le-a spus avocaților și părților din proces că, întrucât se suspendă activitatea magistraților, vor avea alte termene. În general, după apropiata vacanță judecătorească.

Pe culoarele judecătoriilor și tribunalelor s-au auzit vociferările și nemulțumirile românilor care încearcă să-și capete dreptatea, chiar și după ani de procese. Erau și sunt de-a dreptul revoltați de mărimea pensiilor magistraților și de faptul că tot ei, cei cu pensii de 10 ori mai mici, trebuie să suporte consecințele nemulțumirii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comunicatul CSM, citit de judecători în fața celor veniți la procese

„Având în vedere iminenta modificare și completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii.

Totodată, Consiliul ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie.

În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar.

Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie.

În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”.

Când s-a luat decizia protestului

Nemulțumiți de modificările anunțate de ministrul Muncii privind pensiile speciale, sute de judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară au făcut apel la CSM să ia poziție și așa s-a ajuns la anunțarea protestelor prin suspendarea activității. Nu s-a vorbit de grevă, deoarece aceasta este interzisă prin lege pentru magistrați. Iar, dacă ar trebui ca această măsură de „suspendare a activității din Justiție” să fie judecată, așa cum se întâmplă în cazul oricărei instituții, nu ar avea cine să o facă. Magistrații din instanțe nu se pot judeca pe ei!

Înainte de izbucnirea protestului se știa că Guvernul de la București urma să aibă marți, 20 iunie, o ultimă discuție cu Comisia Europeană în privința reformei legii pensiilor speciale. Luni, însă, ministrul Muncii, Marius Budăi a ieșit în spațiul public și a anunțat că mai sunt de făcut „trei mici ajustări”. El a precizat că procentul de impozitare propus a scăzut de la 30% la 15%, pentru ce depășește salariul mediu net pe economie, nu cel brut. A doua zi dimineață, CSM a elaborat comunicatul citit în instanțe.

Premierul Marcel Ciolacu a avut discuții la guvern cu conducerea CSM, tot în cursul zilei de ieri, la întâlnire participând și ministrul Justiției Alina Gorghiu, și Nicolae Ciucă.

Alina Gorghiu a spus că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”. Vor mai fi purtate discuții cu CSM și conducerile asociațiilor profesionale, dar legea va trebui reformată.

 Ce se va întâmpla de azi încolo cu greva din instanțe

Curtea de Apel București, dar și alte curți din țară, nu vor mai intra în sălile de judecată decât în anumite situații. Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori sau măsurile asigurătorii sunt cele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de astăzi.

Fostul judecător, azi avocat, Adrian Toni Neacșu și-a expus opinia pe pagina sa de Facebook. El consideră că greva a fost declanșată prea târziu, fiindcă va dura extrem de puțin.

„Ultimul protest real in justitie, însemnând exact blocarea integrala a judecatilor, e din 2009. Stiu pentru ca am fost implicat activ. Ceea ce vad acum seamana cu ceea ce a fost atunci. Pana la 1 iulie, când oricum justiția întra oficial în vacanta judecatoreasca, mai e doar o săptămână și ceva. S-au apucat prea târziu de protestat”, a scris fostul membru al CSM.

Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), este de părere că protestele din justiţie reprezintă de fapt o luptă între puterile statului, cea legislativă și executivă cu cea judecătorească.

„Este un moment important, din păcate speram să nu îl mai trăim, dar iată că istoria ne arată că nu învăţăm nimic din ea. În primul rând nu este vorba despre apărarea pensiilor. Domnul prim-ministru Ciolacu a definit clar această situaţie şi dânsul a spus, citez, chestiunea pensiilor magistraţilor este o chestiune electorală, între partide. Da, este de fapt o luptă între puteri. Justiţia este o putere în stat, una dintre cele trei şi nu a treia şi este singura care aduce venituri la buget, spre deosebire de Guvern şi Parlament care cheltuie în folosul cetăţeanului, bineînţeles”, a spus Costiniu într-o intervenţie la Antena 3.