Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Câți informatori sunt în România?! Marius Pieleanu: „De 5 ori mai mulți!”. Video
VIDEO

Exclusiv. Câți informatori sunt în România?! Marius Pieleanu: „De 5 ori mai mulți!”. Video

Dacă vechea Securitate a dispărut, practicile au rămas. La fel și disponibilitatea unora de a da informații mai mult sau mai puțin anonime, mai mult sau mai puțin adevărate. Cunoscutul sociolog Marius Pieleanu estimează că numărul lor este mai mare decât ne-am putea imagina.

„Știi că numărul de informatori al serviciilor secrete astăzi, oricare ar fi ele, benevol informatori, este de 5 ori mai mare decât pe vremea lui Ceaușescu? Când aveau și avantaje. Eu ce să cred? Că avem o largă pătură de oameni care sunt dispuși la turnătorie?”, se întreabă sociologul.

Turnătorii de ieri, avertizorii de azi

„Știi că se discută acum în Parlament, proiectul e avansat, a trecut de Senat, parcă, cu avertizorii de integritate. Deci acolo e horror. Scriu despre tine că ți-am dat un milion de euro, n-am nevoie de nicio probă.”, a mai spus Marius Pieleanu, invitat la podcastul România lui Cristache.

„Pe vremea tovarășului Nicolae Ceaușescu, pe care nu-l invoc cu plăcere, partidul conducea securitatea. Îmi pare rău să spun, dar de pe vremea lui Traian Băsescu încoace, serviciile conduc partidele. Ori asta nu se poate într-o țară cu democrație și alegeri libere. Dar asta nu e din vina serviciilor. Este vina slăbiciunii deja cronice a clasei politice din România. Toți trăiesc sub această amenințare a sabiei lui Damocles. Toți își închipuie că serviciile secrete au dosare cu fiecare în parte dintre ei…”, e de părere sociologul.

Agentul 007 e invidios pe SRI?!

„Îmi povestea un prieten bun, Dan Mihalache, cred că îl știi, fostul ambasador la Londra, care acum e în Cipru. Îmi povestea de la Londra, din Parlamentul supușilor majestății sale. Comisia aceea de lorzi au dreptul să întrebe și să li se pună la dispoziție inclusiv banii pe care îi primesc spionii. Dar în schimb, ce legislație au. Dacă vreodată îți trece prin cap să… pușcăre pe viață. N-ai voie să te apuci să faci firme după ce ieși la pensie, cum se întâmplă la noi, n-ai voie să folosești informații care să te ajute la obținerea de foloase.”, a povestit Marius Pieleanu.

Urmăriți întreaga ediție în podcastul România lui Cristache pe canalul de Youtube EVZ Capital.

 

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]