Automedicația românilor în pandemie este un subiect care provoacă multe controverse. Statul nu asigură suficient medicamente antivirale recomandate de unii specialiști, astfel că piața neagră a explodat. Medicul Alexandru Rafila, în cărți pentru preluarea portofoliului Sănătății, a avertizat însă că antiviralele au efecte toxice cumulative deloc neglijabile și a sugerat pacienților care se infectează cu Covid să evite automedicația pentru a recurge la specialiști.
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în podcastul EVZ Play de vineri, pesedistul a criticat insuficienta informare asigurată de autorități în ceea ce privește terapiile cu antivirale. Alexandru Rafila (foto jos) a recunoscut că nu există suficiente tratamente împotriva infecției SARS-CoV-2 în afara celor din circuitul spitalicesc.
„Unii medici recomandă antivirale pentru că nu au ce să le dea"
Oficialul a observat că, deși sunt mulți medici care recomandă oamenilor disperați anumite medicamente, aceștia trebuie să fie mai reticenți. „Le recomandă antivirale pentru că nu au ce să le dea. Inclusiv la anticorpii monoclonali, care dau efecte foarte puternice, trebuie să existe un dozaj corect. Soluțiile alternative pot omorî oameni. Sunt de acord cu tratamente alternative, dar să nu fie în loc de (n.r. - tratamente standard). Se produc inflamații în organism. Riști să te tratezi, te vindeci și te îmbolnăvești din nou".
Decidenții au transmis că nu cred în măsurile lor
Specialistul a mai atras atențIa că românii nu respectă suficient nici măsurile de restricție, nici recomandările medicilor. Însă nici decidenții nu au făcut exces de zel în anumite cazuri. „Procedurile sunt făcute pentru a fi respectate. Decidenții au transmis că nu cred, de fapt, în măsurile lor. A fost o greșeală mare lipsa de informare. Nu e o neîncredere de moment în autorități. Noi am accelerat-o", a conchis medicul Rafila.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: