Numeroase scandaluri dintre polițiști și cetățeni pornesc de la prevederi ambigue din noua lege intrată în vigoare pe 26 ianuarie 2020. În Legea 192/2019, prin care se stabilesc mai clar unele atribuții ale oamenilor legii, nu se prevede, explicit, ce trebuie făcut în cazul legitimării unei persoane sau a unui șofer oprit în trafic.
Printre cele mai des întâlnite conflicte între polițiști, jandarmi sau polițiști locali și oamenii de pe stradă pornesc de la banala legitimare a persoanei sau a șoferilor opriți în trafic. Când aceștia refuză legitimarea, începe circul. Pentru că, așa cum a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru, polițist și vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), în teorie totul pare simplu, în practică însă, de aici pornesc toate problemele agenților din stradă.
„Când vine vorba de obligațiile polițiștilor, în noua lege acestea sunt detaliate în amănunt, însă una dintre acele mai importante proceduri în ceea ce privește stabilirea identității unei persoane a rămas nemodificată, aceasta este ambiguă și lasă loc de interpretări. Legitimarea unei persoane este o procedură-cheie în activitatea polițiștilor din cadrul compartimentelor Siguranță Publică și Patrulare”, a precizat Viorel Șeicaru, în exclusivitate pentru evz.ro.
Vicepreședintele SNAP a adăugat, însă, că, în urma conflictelor cu cei care refuză legitimarea, 90% dintre agenții de poliție ajung să fie cercetați de Serviciul Control Intern sau Parchet. Viorel Șeicaru explică și de ce.
„Problema nu este atunci că efectuezi o simplă legitimare, ci atunci când persoana în cauză refuză să se legitimeze cu actul de identitate sau să furnizeze date pentru stabilirea identității.
În procedură, ni se explică succint că, dacă o persoană refuză să se legitimeze, se procedează la un control corporal sumar asupra sa și, dacă nu este găsit actul de identitate, aceasta urmează să fie condusă la Sediul Secției. Din păcate, în teorie totul pare atât de simplu, în practică însă, de aici pornesc toate problemele agenților din stradă.
E lesne de înțeles că o persoană care refuză să îți dea actul de identitate, nu o să îți permită în veci „să o buzunărești” sau să te însoțească de bună voie la sediul unității de poliție, motiv pentru care polițiștii folosesc forța și mijloacele din dotare , persoana în cauză se opune încătușării și de aici divagă ultraje și reclamații de abuz în serviciu împotriva polițiștilor”, ne-a spus liderul de sindicat.
În completarea acestor informații, am invocat și niște cazuri celebre cu VIP-uri care au avut conflicte cu polițiștii.
„Câte bordeie, atâtea obiceie”
Și în privința șoferilor trași pe dreapta nu există o procedură clară, iar numeroase conflicte, precum celebrele scandaluri în care au fost implicați Ilie Năstase sau Cristian Boureanu, au pornit de la refuzul celor depistați în trafic de a se legitima sau a se conforma solicitărilor agenților de poliție rutieră.
„Din păcate, nu există procedură clară nici cu privire la conducătorii auto care după ce au fost opriți într-un filtru rutier, se baricadează în interiorul mașinii. Tot ce e prevăzut în acest sens este că polițistul poate folosi spary-ul iritant-lacrimogen prin pulverizare în dispozitivul de aerisire al autovehiculului pentru ca amestecul să ajungă în habitaclu, iar asta doar în cazul în care polițistul are indicii că cel aflat la volanul autoturismului a comis o infracțiune sau contravenție”, a precizat Viorel Șeicaru.
Și nu în ultimul rând, a adăugat liderul de sindicat, reglementările privind controlul dispozitivului de Siguranță Publică se face după modelul „Câte bordeie, atâtea obiceie”.
„Încă sunt șefi care controlează polițiștii după bunul plac, în ținută civilă, cu autoturismele personale, mulți dintre ei, în timp ce se întorc de la chefuri, nunți și cumetrii împreună cu consoartele”, susține Viorel Șeicaru.
Așa cum am dezvăluit în urmă cu câteva zile, tot în exclusivitate pe evz.ro, noua lege care dă puteri sporite polițiștilor, în anumite situații, are efect de bumerang și favorizează infractorii. Procedurile au rămas aceleași, însă oamenii legii sunt nevoiți, acum, să întocmească mai multe acte decât să meargă pe teren. Din acest motiv, unele echipaje evită să mai aducă suspecții la secții.