Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang
Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang

Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang

Noua lege care dă puteri sporite polițiștilor, în anumite situații, are efect de bumerang și favorizează infractorii. Procedurile au rămas aceleași, însă oamenii legii sunt nevoiți, acum, să întocmească mai multe acte decât să meargă pe teren. Din acest motiv, unele echipaje evită să mai aducă suspecții la secții, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru, polițist și vicepreședinte SNAP.

După 26 ianuarie 2020, de când a intrat în vigoare Legea 192/2019, prin care se stabilesc mai clar atribuțiile polițiștilor, dar li se conferă și puteri sporite, un agent de poliție trebuie să completeze la fiecare caz zeci de hârtii. Indiferent că este vorba de un om corect, un om al străzii sau de un infractor. Asta deoarece legea prevede întocmirea mai multor acte care trebuie să le parvină atât polițiștilor, cât și celor care sunt sancționați, fie pentru o banală amendă, fie că sunt suspectați de comiterea vreunei fapte penale.

Drept urmare, atât polițistul cât și cetățeanul stau mai mult la secție decât pe stradă sau acasă. Noua lege, în fapt, nu vine cu absolut nimic nou, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, un polițist care se confruntă, zilnic, cu fenomenul stradal. Acesta a explicat că procedurile de intervenție, chiar și în cazuri precum Caracal, au rămas aceleași, numai că au fost legiferate.

Despre acest efect de bumerang asupra polițiștilor și a cetățenilor, care sunt nevoiți să aștepte mai mult intervenția unui echipaj de poliție, ne-a relatat un polițist care se confruntă, zi de zi, cu infracționalitatea stradală. Se numește Viorel Șeicaru și este vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

„Sunt indignat de faptul că toată presa titrează puteri sporite pentru polițiști. Cei care apar în mass-media și comentează ori nu au habar ce conține această lege, comparativ cu ce era în vechile proceduri, ori sunt rău intenționați. Noua lege, în fapt, nu vine cu absolut nimic nou. Vorbim doar de vechile proceduri care sunt puțin mai detaliate și puse într-o altă formă. Ba din contră, noua lege va îngreuna activitatea polițistului din stradă, în sensul că acesta este obligat să întocmească mult mai multe documente”, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE