Când va fi finalul războiului de la granițe este o întrebare care frământă toată planeta, confruntată deja cu o criză energetică și cu o recesiune care se anunță de proporții.
În dialogul liber cu moderatorul podcastului EVZ Play cu Robert Turcescu, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a făcut o analiză lucidă a principalelor scenarii legate de finalul războiului din Ucraina.
Cristoiu: Stilul rusesc e să nu înainteze. Au cucerit un metru, îl așază
În opinia sa, armata rusă se regrupează pe teritoriile deja cucerite și va temporiza ritmul, o tactică menită să o ajute să securizeze fiecare bucată de pământ cucerită până acum. Invitatul a mărturisit că a fost de 8 ori în Rusia, atât înainte cât și după căderea blocului ex-sovietic, și a studiat multă istorie. În această calitate este convins că deși Occidentul anunță triumfalist victoria Ucrainei, suntem foarte departe de asta.
„Eu nu i-am desconsiderat niciodată pe ruși, au ajuns beți până la Berlin. Toată lumea consideră că e un eșec, deoarece nu înaintează repede. Stilul rusesc e să nu înainteze. Dacă ar înainta rapid, rămân în urmă cu găuri. Merg încetul cu încetul, au cucerit un metru, îl așază. E o seceră care merge, au eliberat Crimeea, acum e chiar teritoriu. (...) Ca să vorbim de victoria ucrainenilor e plecarea rușilor din Crimeea (...)
„Partea a doua a războiului începe în toamnă"
Gazetarul a avansat scenariul unei împingeri a ofensivei ruse la toamnă dublată de o revenire puternică a Ucrainei. „Toată înarmarea de acum e pentru partea a doua a războiului, care începe în toamnă. Există un plan. Crimeea e considerat în cntinuare teritoriu de recucerit. Au cucerit tot Litoralul, există o linie, partea de Litoral, mai mult cu Donețk și Luhank, plus partea dinspre Azov. Armamentul ofensiv de acum e o pregătire a Ucrainei (...) Atunci când ucrainenii vor pleca cu tancurile și cu aviația peste granița setată de ruși în est și sud".
Turcescu: Apostolii anti-fake news le înghit acum cu o poftă extraordinară
Cristoiu consideră că o mare parte a presei mondiale, inclusiv cea românească, nu cunoaște de fapt spațiul ex-sovietic și nici Rusia. Este una dintre explicațiile pentru care foarte multe redacții, chiar și CNN, înghit pe nemestecate multă dezinformare, dar și informații complet ilogice. În momentul de față, practic „nu mai contează sursa" de unde provine ceea ce e prezentat ulterior ca știre. Jurnalistul a exemplificat această observație prin mai multe studii de caz, cu analiză de text, oferite în direct din studioul EVZ.
„Apostolii anti-fake news le înghit acum cu o poftă extraordinară", a completat moderatorul.