Exclusiv. Bomba momentului: România, țara miliardarilor! Președintele CCIR: Sunt români cu averi de 5 miliarde de dolari fiecare. Video
- Andreea Vlad
- 1 februarie 2023, 20:28
Deși oficial nu se află pe harta celor mai prospere țări nici măcar din Europa, România are miliardarii săi. Cel mai cunoscut este Ion Țiriac, prezent constant inclusiv în clasamentele internaționale, dar și Daniel Dines este o figură în ascensiune.
Există însă și o categorie din spatele scenei, despre care Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a făcut o dezvăluire de senzație: miliardarii ascunși ai României.
În topul celor mai bogați oameni din lume pe anul 2022 sunt și 6 români, potrivit clasamentului făcut de renumita revistă Forbes. Averea totală a celor 6 se ridică la 10 miliarde de dolari. Potrivit sursei citate, cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul și CEO-ul unei companii globale de software. Averea sa este estimată la 2,9 miliarde de dolari și așa a ajuns să ocupe locul 1.053 în topul celor mai bogați oameni din lume. Pe listă mai apare și fostul tenismen Ion Țiriac, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. El activează cu afaceri în imobiliare, automobile, dar și servicii financiare.
Mihai Daraban: Sunt niște tipi mai low profile
Un cunoscător atent al mediului de afaceri autohton și, desigur, al capitalului românesc, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a făcut o dezăluire inedită în emisiunea moderată de jurnaliștii Robert Turcescu și Mirel Curea.
Chestionat de Robert Turcescu în legătură cu „noul val de businessmen din România. Îi simțiți ca fiind realmente ca fiind pe picior de egalitate cu cei care vin din lumea capitalistă mai dezvoltată", expertul a declarat:
„Este această zonă a tinerilor orientați către IT care într-adevăr... Știu că există (n.red. - din alte domenii de investiții decât IT sau cu studii la Harvard). De auzit nu, dar de știut că există, da. Sunt niște tipi mai low profile, sunt în jur de 10-15 oameni care au cam 5 miliarde de dolari fiecare. Plecați pe criptomonede, pe alte zone. Sunt în jur de 15. Nu e niciun nume, probabil și dacă l-am afla nu e niciun fel de rezonanță, nici politică, nici de trecut, nici de viitor. Au fost jucători pe zona criptomonede", a dezvăluit invitatul.
În aceeași emisiune, președintele CCIR a invocat relația defectuoasă dintre Camerele de comerț ale României și stat, dar și lipsa dialogului social. „Nu poți să faci diplomație economică cu referate pentru o cafea (...) Legătura dintre Guvern și Camere nu e jucată ca lumea. (...) La noi nu s-a format conștiința de clasă", a mai arătat șeful CCIR.