Zonele urbane cu multă verdeaţă şi cele aflate lângă o sursă de apă sunt invadate de ţânţari. Sunt mii şi atacă începând cu ora 17.00-18.00, atunci când iese lumea în parc sau la plimbare cu copiii. „Am cumpărat spray-uri şi dăm copiii din cap până în picioare. Tot îi înţeapă, dar nu aşa rău. Nu l-am dat într-o seară şi a fost ciuruit pe picioare. Se scarpină şi îi este pur şi simplu frică lui să mai ieşim afară cu pantaloni scurţi şi fără bluză cu mânecă lungă”, a povestit mama unui băieţel de şase ani.
Acasă, oamenii stau cu ferestrele închise, şi-au cumpărat plase la geamuri alte soluţii care îndepărtează insectele. „Ardem beţişoare, avem în prize aparate speciale anti-ţânţari şi nici nu mă gândesc să deschis fereastra sau plasa seara”, a explicat mama a doi copii.
Înarmaţi cu soluţii anti-ţânţari la plimbare
Seara, părinţii ies cu soluţii împotriva ţânţarilor după ei în parc. Spray-uri, creme şi unii chiar cu remedii naturiste. „Îi dăm înainte de a ieşi afară, dar îi mai dau un pic şi în parc, după o oră, să-i ţinem la distanţă. Pe mine m-a înţepat prin blugi şi prin bluză. Sunt mai agresivi ca în anii trecuţi şi soluţiile nu prea sunt eficente”, a explicat o bunică care a ieşit cu nepoţica în parc. Situaţia se repetă în toate sectoarele Capitalei, dar şi în marile oraşe ale ţării.
Nu s-au făcut stropiri
Ţânţarii s-au înmulţit în acest an foarte mult pentru că autorităţile au ratat o lună de stropiri. „Noi trebuia să începem să dăm cu soluţie pe 10 aprilie. Nu am dat până în prezent că au fost multe ploi. Acum o să începem să dăm cu soluţie”, a explicat, pentru EVZ, directorul firmei 3D, Andrei Leca, societatea angajată de Primărie Municipiului Bucureşti să facă dezinsecţie şi deratizare în Capitală.
Potrivit acestuia, nu se poate arunca nici o cantitate foarte mare de soluţie dintr-o dată, pentru că s-ar îmbolvăni populaţia. „S-a discutat şi cu comisia interministerială care supraveghează stropirile. Nu poţi să dai multă soluţie pentru că te trezeşti că fac oamenii şi copiii astm sau alte boli”, a mai adăugat Leca. Directorul firmei a explicat că vor începe stropirile şi că cele care nu s-au făcut până acum vor fi recuperate undeva la sfârşitul lunii iulie.
„Părinţii să plece o jumătate de oră din parc”
Leca a mai precizat că tratamentele împotriva ţânţarilor se vor face în intervalul orar 20.00-24.00, pentru că atunci este perioada în care atacă cei mai mulţi ţânţari. „Nu putem da cu soluţie dimineaţa sau noaptea după ora 24.00, atunci ţânţarii stau ascunşi. Practic, noi dăm o perdea de ceaţă în aer care persistă o jumătate de oră. Ţânţarii care trec prin ea mor”, a mai spus directorul.
Acesta a precizat că maşinile sunt însoţite de un echipaj al poliţiei locale care are rolul de a scoate oamenii din parc înainte de a se stropi. „Părinţii ar trebui să plece o jumătate de oră din parc, atât cât durează ceaţa. O substanţă chimică este o substanţă chimică”, a conchis Leca.