Războiul mondial a început, neoficial. De asta este convins jurnalistul Ion Cristoiu care a catalogat ultimul atac al Rusiei în Odesa ca pe un mesaj cu două înțelesuri pe care Putin l-a dat Ucrainei, dar și întregului Occident.
„Două semnale a dat. Că îi doare în cot de Occident și că ei fac ce vor. Ăsta e unul din lucruri. Credeți că pe ruși îi in teresează de ce zicem noi? Asta e cea mai mare greșeală pe care o face Occidentul. Și a început din februarie. Semnalul pe care l-au transmis ei tot timpul a fost de duritate, de «Nu ne interesează, mergem până la capăt!». 2. Semnalul foarte important a fost acesta: «Băi, ucraineni, nu fiți șmecheri... Nu folosiți acest acord ca să aduceți arme din America.» Mult mai important pentru destinul Occidentului, al nostru, al omenirii e faptul că ei nu dau înapoi și nu vor da înapoi nici dacă vor folosi arme nucleare.”, este de părere Ion Cristoiu.
„Este un război ciudat mondial”
„Nu vorbim de nicio dorință de pace, pentru că la americani nu există. Și aici Viktor Orban a avut dreptate, nu înțeleg de ce l-au înjurat până și PSD-iștii. A spus un lucru de bun simț. De fapt, noi asistăm la un război mondial nedeclarat. A spus și secretarul general NATO, zilele trecute. Este un război ciudat mondial. De fapt, Occidentul, în frunte cu America, e în război cu Rusia, în sensul că livrează arme. Dacă livrezi arme unui stat, ucrainenii cu armele alea ucid rușii, deci ești în război. O soluție ar fi declararea unui război mondial fățiș. Și atunci există o situație ciudată. Noi suntem în spatele frontului și pe front sunt ucrainenii.”, consideră marele jurnalist.
Ion Cristoiu este de părere că există două soluții pentru a ieși din acest război. „Unul este «dreptate până la capăt». Nu oprim alimentarea cu arme, finanțarea și sancțiunile împotriva Rusiei, pentru că și sancțiunile fac parte din război, până când rușii pleacă din Crimeea. Sau pacea contra teritoriu. Aceasta este posibilă doar dacă Zelenski o ia razna. Adică zice: «Bă, gata, nu mai vrem, ne-am săturat. Avem 80% din teritoriu...» Sau dacă i se spune.”, a mai spus Ion Cristoiu.
De ce a fost războiul inevitabil?
„Acest război, când se va scrie despre el, se va spune că a fost un război inevitabil. Pentru că el nu privește relația dintre Rusia și Ucraina. Este inevitabil pentru că este un război de supremație în materie de lume. Prăbușirea comunismului și a Uniunii Sovietice a făcut ca pe glob să rămână o singură putere: America. Această super-putere a zburdat pe planetă.”, a comentat jurnalistul.
Urmăriți întreaga ediție a podcastului „Cristache & Cristoiu” pe canalul de Youtube EVZ Capital.