Exclusiv. Armele tip „MacGyver“ în arsenalul Ucrainei. Rușii sunt uimiți de ingeniozitatea ucrainienilor

Exclusiv. Armele tip „MacGyver“ în arsenalul Ucrainei. Rușii sunt uimiți de ingeniozitatea ucrainienilor sursa: IMDB

Armata ucraineană a luptat împotriva Rusiei cu echipamente modernizate, inclusiv rachete și sisteme de rachete montate pe camioane și bărci rapide, spun experții și oficialii. Ajutorul militar de miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au trimis Ucrainei include unele dintre cele mai avansate și letale sisteme de armament din lume. Dar Ucraina a înregistrat, de asemenea, mari succese în război prin utilizarea armelor și echipamentelor în moduri neașteptate și prin aranjarea pe loc a unora dintre ele, potrivit experților militari, scrie New York Times.

De la scufundarea navei Moskva, nava amiral a Rusiei din Marea Neagră, în aprilie, până la atacul asupra unei baze aeriene rusești din Crimeea din această lună, trupele ucrainene au folosit arme americane și în moduri la care puțini se așteptau, spun experții și oficialii Departamentului Apărării, citați de New York Times.

Prin montarea rachetelor pe camioane, de exemplu, forțele ucrainene le-au mutat mai rapid în raza de tragere. Punând sisteme de rachete pe ambarcațiuni rapide, acestea și-au sporit capacitatea de război naval. Și, spre uimirea experților în armament, Ucraina a continuat să distrugă ținte rusești cu drone de atac Bayraktar, fabricate în Turcia, care se deplasează lent, și cu avioane ieftine, din plastic, modificate pentru a lansa grenade și alte muniții.

“Ucrainienii folosesc metode tip MacGyver", a declarat Frederick B. Hodges, un fost comandant de top al armatei americane în Europa, făcând referire la serialul TV din anii 1980 în care personajul principal folosește dispozitive simple și improvizate pentru a ieși din situații dificile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bilanț al victimelor ridicat

După șase luni de război, bilanțul morților de ambele părți în razboi Ucraina este ridicat: În timp ce oficialii americani estimează că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, armata ucraineană, depășită ca armament, a declarat că pierde între 100 și 200 de soldați pe zi. Chiar și așa, ingeniozitatea inginerească a ucrainenilor se află în contrast puternic cu natura lentă, greoaie și doctrinară a avansului rusesc.

În atacul asupra Moskva, de exemplu, ucrainenii și-au dezvoltat propria rachetă anti-navă, numită Neptun, pe care au bazat-o pe designul unei vechi rachete anti-navă sovietice, dar cu o rază de acțiune și o electronică substanțial îmbunătățite. Se pare că au montat rachetele Neptune pe unul sau mai multe camioane, potrivit unui oficial american de rang înalt, și le-au deplasat în raza de acțiune a navei, care se afla la aproximativ 75 de mile de Odesa.

"Cu Moskva, au MacGyvered un sistem anti-navă foarte eficient pe care l-au pus în spatele unui camion pentru a-l face mobil și a-l deplasa", a declarat într-un interviu generalul Hodges, care este acum consilier senior la Human Rights First, citat de New York Times.

Drona Bayraktar, un model de ingeniozitate

Trupele ucrainene s-au descurcat atât de bine cu drona Bayraktar, încât directorul executiv al companiei, Haluk Bayraktar, a lăudat capacitatea lor de a "stoarce cât mai mult posibil din aceste sisteme", într-un interviu recent acordat unui program de știri ucrainean. Oficialii militari americani rămân nedumeriți cu privire la motivul pentru care sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, care au mai multe straturi de apărare, nu au fost mai eficiente în oprirea dronelor, care nu au sisteme de autoapărare, sunt ușor de reperat de radar și se deplasează cu doar aproximativ 130 de kilometri pe oră.

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că forțele ucrainene au pus rachete antiradiații HARM furnizate de americani pe avioane de vânătoare MiG-29 de concepție sovietică - lucru pe care nicio forță aeriană nu l-a mai făcut vreodată. Racheta americană HARM, concepută pentru a căuta și distruge radarele rusești de apărare aeriană, nu este de obicei compatibilă cu MiG-29 sau cu celelalte avioane de vânătoare din arsenalul Ucrainei.

Ucraina a reușit să reajusteze senzorii de țintire pentru a le permite piloților să tragă cu racheta americană din avioanele lor din epoca sovietică. "Ei au reușit de fapt să o integreze cu succes", a declarat oficialul de rang înalt reporterilor în timpul unei ședințe de informare a Pentagonului. El a vorbit sub rezerva anonimatului, conform regulilor administrației Biden.

Ucrainienii au distrus un depozit de muniții

În atacul asupra bazei aeriene rusești din Crimeea, forțele ucrainene au distrus opt avioane de luptă. Câteva zile mai târziu, luptători ucraineni clandestini care operează în spatele liniilor inamice au lovit mai multe ținte din teritoriul ocupat pe care Rusia le credea sigure, inclusiv depozite de muniții și linii de aprovizionare. Apoi, explozii au lovit un aerodrom militar din afara Sevastopolului, cel mai mare oraș din Crimeea și sediul Flotei rusești de la Marea Neagră. Rusia a susținut că bubuiturile provocate de lovitură au fost sunetul unui foc antiaerian reușit.

"Ucrainenii sunt capabili să își exploateze sursele din zonă", a declarat Dara Massicot, cercetător principal în domeniul politicilor la RAND Corporation. Această își are rădăcinile în istoria Ucrainei ca inimă a industriei de apărare a fostei Uniuni Sovietice. Timp de zeci de ani, Ucraina a fost locul în care Uniunea Sovietică - și apoi Rusia - a dezvoltat turbine pentru nave de război, tancuri și chiar avioane, precum Antonov An-124, care este unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume și care este folosit de Rusia pentru a transporta arme în Ucraina.

Comandanții militari americani care au lucrat cu trupele ucrainene spun că ucrainenii sunt întotdeauna gata să improvizeze. Generalul Hodges a declarat că a observat "la nivel tactic cât de inteligenți sunt ucrainenii" atunci când a lucrat cu ei în 2013 și 2014. El a spus că adaptarea rachetelor HARM furnizate de americani pentru a funcționa pe MiG-uri a demonstrat profunzimea know-how-ului tehnologic din armata ucraineană.

Forțele speciale, în acțiune

Atacurile din Crimeea subliniază tacticile militare din ce în ce mai agresive ale Ucrainei, în condițiile în care guvernul de la Kiev s-a bazat pe forțele speciale și pe luptătorii partizani locali pentru a lovi adânc în spatele frontului, pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești și pentru a contracara avantajele Rusiei în materie de arme și echipamente.

Oficialii americani spun că Statele Unite au furnizat informații detaliate pentru a ajuta forțele ucrainene să atace țintele rusești pe tot parcursul războiului. Dar Ucraina a efectuat primul dintre atacurile recente din Crimeea - o serie de explozii la aerodromul militar Saki pe 9 august - fără a notifica în prealabil aliații americani și alți aliați occidentali, au declarat oficialii. Într-adevăr, un oficial american informat ulterior cu privire la atacuri a declarat că comandourile ucrainene și luptătorii partizani au folosit o gamă improvizată de arme, explozibili și tactici în cadrul loviturilor. "Totul este de origine internă", a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta detalii operaționale. "Nu am primit nicio notificare prealabilă".