Europarlamentarul Cristian Terheș s-a remarcat ca unul dintre cei mai vocali contestatari, în Parlamentul European, ai restricțiilor și certificatului verde. El face parte dintr-un mic grup din instituția de la Bruxelles care se luptă să desecretizeze contractele semnate de șefa Comisiei Europene cu Pfizer, suspectate că ar fi netransparente. Pfizer a declarat un profit de 55 miliarde de dolari într-un singur an.
Jurnalistul Robert Turcescu l-a chestionat pe invitatul său în podcastul EVZ Play în ce stadiu se află interpelările celor câțiva europarlamentari de la Bruxelles față de șefa Comisiei Europene, cea care a semnat contracte de miliarde de euro pentru vaccinuri Covid, cu principalele companii pharma. Cristian Terheș a declarat că Ursula von der Leyen nu a oferit încă datele publice ale contractelor, în care vede „un abuz".
Terheș: E un abuz. Comisia Europeană refuză să facă publice documentele
„Ursula a negociat cu toate aceste firme în numele statelor membre. Guvernele nu pot dona vaccinurile fără acordul firmelor. S-au cerut toate documentele, dar Comisia Europeană refuză să le facă publice", a comentat europarlamentarul, care a amintit că această atitudine contravine ideii de transparență, care a stat la baza formării Uniunii Europene.
„Vom face plângere către biroul lui Kovesi"
Chris Terheș a subliniat că următorul pas pe care îl va face alături de colegii săi care derulează ancheta va fi sesizarea instituției Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi. „Vom face plângere către biroul lui Kovesi. Vrem transparență totală".
Recent, în numele transparenței, Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, responsabil cu promovarea bunei administrări în UE, a cerut instituției reprezentate de von der Leyen să trimită mesajele private schimbate cu Pfizer.
Pzifer bate cu pumnul în masă. Guvernul României trebuie să plătească despăgubiri
Pe de altă parte, europarlamentarul a anunțat că Pfizer a solicitat guvernului României să constituie un fond destinat unor eventuale despăgubiri cerute de persoanele vaccinate la care se constată efecte adverse ale vaccinului Covid.
„Pfizer vorbește de un profit de 55 de miliarde de dolari. România s-a angajat să cumpere 120 de milioane de doze. Ministrul actual al Sănătății, Rafila, a făcut un gest OK. A spus că nu vom intra într-un contract cu Pfizer să cumpărăm antiviralele lor. Pfizer e parte din contract. E afacerea mileniului", a declarat membrul PNȚCD.
Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: