Criza cerealelor este cea mai vizibilă fațetă a crizei alimentare care afectează întreaga planetă de la invazia Rusiei în Ucraina. Marile porturi ucrainene sunt blocate de trupele de ocupație rusă, iar nevoia unor rute alternative e vitală. Invitat în podcastul lui Robert Turcescu din studioul EVZ Play, Ion Cristoiu a analizat mizele din spatele ușilor închise la recenta vizită a lui Putin în Iran, menită să deblocheze criza.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus miercuri că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că „în această săptămână” se va ajunge la o înţelegere între Rusia şi Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene.
ONU se implică
Marţi, în vizită la Teheran, preşedintele Putin a cerut ca restricţiile occidentale care afectează cerealele ruse să fie ridicate pentru a permite un acord asupra exporturilor ucrainene. Exporturile ruse de cereale şi de îngrăşăminte sunt, la rândul lor, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.
Un proiect de acord, negociat cu ONU, prevede deschiderea unui centru de coordonare la Istanbul între ţările vizate. Planul ar urma să permită ieşirea prin Marea Neagră a peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile şi silozurile ucrainene de ofensiva Rusiei.
Cristoiu: Acordul prevede și relaxarea sancțiunilor
Robert Turcescu și invitatul său în podcastul EVZ Play au comentat ce mesaje s-au transmis printre rânduri la întâlnirea de gradul zero din Iran. În viziunea renumitului gazetar, presa occidentală, dar și cea românească distrage atenția de la adevărata miză a întâlnirii dintre Putin și Erdogan, plusând pe subiecte minore gen o ușoară șchiopătare a liderului de la Kremlin.
„Este cea mai mare manipulare, pentru că în felul acesta uităm cât de importantă a fost întâlnirea. Cât de periculoasă a fost pentru Occident. (...) Din punct de vedere al războiului mondial, avem prima întâlnire a unui șef de stat NATO cu Putin. În loc să sesizăm pericolul, presa occidentală a făcut mare caz că Erdogan l-a lăsat să aștepte. Ni se ascunde esența acordului privind cerealele. Acordul prevede ȘI cerealele rusești, asta e șmecheria. Toată lumea ne spune, ce victorie a Ucrainei. Nu, e o victorie a Rusiei pentru că ei sunt supuși embargoului. Acordul pe care îl laudă ONU prevede și relaxarea sancțiunilor (n.r. - la adresa Rusiei) privind cerealele", a punctat Cristoiu.
Emisiunea integrală: