Exclusiv. Accidentul din Andronache. Ce i se poate întâmpla în orice moment șoferiței criminale
- Robert Andrei
- 11 martie 2021, 08:24
De câteva zile, șoferița băută care a ucis doi oameni - pe Raisa, o fetiță de șase ani, și pe Nicoleta, o tânără de 21 de ani -, nu mai umblă liberă pe străzi. E arestată.
Accidentul din Andronache. Ce i se poate întâmpla în orice moment șoferiței criminale.
Femeia în vârstă de 59 de ani, acuzată de ucidere din culpă și de conducere sub influența băuturilor alcoolice, este în arest la domicliu, în locuința ei din sectorul 3 al Capitalei.
Acolo va sta cel puțin 30 de zile, așa cum au hotărât magistrații Tribunalului București. O perioadă în care va trebui să se aștepte ca, la orice oră din zi și din noapte, să primească vizite neanunțate. Un singur pas greșit o poate arunca după gratii.
Mai puțin beată decât soțul ei
În prima zi a lunii martie, la amiază, femeia ucidea, e adevărat din culpă, doi oameni - un copil de numai șase ani și o tânără în vârstă de 21 de ani. Nu și-a mai putut controla mașina, un Mercedes hidramat, și a intrat în plin în mai mulți copii și adulți care ascultau muzică pe trotuar, în fața unei curți de pe strada Mențiunii. Femeia abia ieșise cu mașina din curtea casei mamei sale, care locuiește în zonă. Raisa și Nicoleta au murit pe loc.
”Am încurcat pedala de frână cu cea de accelerație într-un puseu de trei-patru strănuturi”, avea să se apere ea. Nici un cuvânt însă despre faptul că era beată. Sau, mai bine spus, ceva mai trează decât bărbatul ei , aflat pe scaunul din dreapta, în locul căruia, a declarat, culmea ironiei, că s-a urcat la volan. Amândoi băuseră când s-au aflat în vizită la mama femeii.
Nu a suflat înalcooltest din cauza unor probleme pulmonare
”Când polițiștii rutieri au pus-o să sufle în etilotest, a refuzat motivând că are probleme pulmonare grave ce au fost dovedite ulterior cu documente. La prima probă de sânge luată la spital a ieșit o alcoolemie de 0,67 la mie, la a doua probă a fost 0,44 la mie. Dar polițiștii care o anchetează au cerut recalcularea alcoolemiei care se face, în baza unor studii, folosind aceleași probe biologice. E vorba de o a treia valoare de care se va ține cont în anchetă”, ne-au explicat surse judiciare.
Chiar și în condițiile în care a ucis din culpă și sub influența băuturilor alcoolice, șoferița - angajată ca și soțul ei a unei mari companii telefonice -, a fost trimisă acasă după audieri. Era liberă ca pasărea cerului. Trebuia doar să se ducă de două ori pe săptămână (n.r. miercuri și joi) să dea cu subsemnatul la Secția 23, în fața polițistului supraveghetor. O instanță a Judecătoriei Sectorului 2 a lăsat-o liberă, decizie care a inflamat la maximum spiritele în cartierul Andronache, printre membrii familiilor celor două fete, dar și printre vecini. Toți revoltați de faptul că, după ce a omorât beată doi oameni, e liberă.
I-a fost teamă să nu fie urmărită și atacată, dar nu a cerut protecție
”Lumea era nervoasă, iritată peste măsură din cauza morții celor două fete. Poate de aceea îi era cam frică să nu fie urmărită de cineva atunci când se ducea la secție conform programului de control judiciar. Pentru că erau mereu aceleași două zile. Nu a cerut protecție, dar se temea că cineva din anturajul celor care o mai bătuseră o dată chiar la locul accidentului ar putea să o bată iar. Era luată în calcul și varianta să fie chemată mereu în alte zile, din ”scurt”, cu un telefon în prealabil. Dar s-a schimbat măsura preventivă”, ne-au dezvăluit aceleași surse.
Arest la domiciliu pentru o lună. Accidentul din Andronache.
Însă, de câteva zile, șoferița criminală, care nu a recunoscut că a băut decât atunci când a fost ”demascată” de alcoolemie, și-a cam luat de pe cap grija că ar putea fi urmărită și pedepsită de cine-știe-cine. Cel puțin pentru următoarea lună pe care va fi obligată să o petreacă doar în casa ei din sectorul 3 al Capitalei. Și asta pentru că o instanță a Tribunalului București a decis să fie arestată la domiciliu. O măsură preventivă ușoară - care va fi scăzută dintr-o eventuală condamnare defintivă -, incomparabilă cu o arestare preventivă. Dar care are niște reguli extrem de stricte care trebuie respectate. Asta dacă femeia nu vrea să ajungă după gratii.
La orice oră din zi și din noapte va trebui să-i deschidă ușa ofițerului de la Secția 23 care o are în supraveghere. Indiferent de câte ori pe zi i se va cere acest lucru. Casa în care șoferița e în arest nu are, practic, ușa închisă pentru acel polițist.
Polițistul supraveghetor o poate vizita de câte ori vrea. Fie zi, fie noapte. Accidentul din Andronache.
”Nu contează că în acea casă (n.r. acolo unde șoferița e în arest la domiciliu) pot fi oameni bolnavi sau minori care dorm, care se odihnesc. Nu contează dacă acolo mai stau persoane care nu au probleme cu legea și care se pot plânge că sunt deranjate. Aceste lucruri nu mai contează. Când polițistul sună la ușă, șoferița plasată în arest la domiciliu trebuie să se arate, indiferent de oră. Și ofițerul poate face aceste verificări ori de câte ori consideră că este nevoie. Chiar și de mai multe ori pe zi.
Nu are voie să intre în casă. Dar dacă femeia nu vine la ușă să-i răspundă ”vizitei” sale neanunțate se consideră că nu e acasă. Că a încălcat măsura arestului la domciliu. Raportul pe care ofițerul supraveghetor îl face în situația asta o poate trimite după gratii. Femeia poate ieși din casă doar în situații excepționale. Legate de sănătate, și doar după ce comunică acest lucru instanței o dată cu traseul pe care-l va urma”, au adăugat surse apropiate anchetei.
Șoferița e în arest la domicliu în casa unde e și soțul ei
În acest context, trebuie spus că șoferița criminală care are pe conștiință viața unui copil și a unei tinere își face pedeapsa alături de soțul ei, martor principal în acest dosar. Cel care a văzut tot ce s-a întâmplat de pe locul din dreapta al autoturismului locuiește la aceeași adresă.
În acest dosar este cercetat și Stelian Mihai (22 de ani), fratele Nicoletei. El este acuzat de loviri și alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice. Șoferița ucigașă bătută de el a spus că nu va depune plângere, însă cercetarea se derulează în baza imaginilor surprinse de o cameră de supraveghere montată pe o casă din zona unde s-a produs tragedia.