Excepționalism rus: fac ce vreau cu rachetele nucleare ofensive, dar tu nu ai voie să te aperi. Pulsul planetei
Editura Evenimentul si Capital

Excepționalism rus: fac ce vreau cu rachetele nucleare ofensive, dar tu nu ai voie să te aperi. Pulsul planetei

Autor: | | 24 Comentarii | 3056 Vizualizari

Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potenţial nuclear, în enclava Kaliningrad. Motiv pentru o reacție dură, în primul rând de la Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, dar și pentru reacții nepublice la nivelul liderilor țărilor potențial vizate.

Și Asistentul american al Secretarului General al NATO, Rose Gottemoeller, a apreciat că desfăşurarea rachetelor în Kaliningrad este „o problemă foarte serioasă”. Raza de acțiune a rachetelor 9 K 729 Iskander (Clasificare NATO SS26 Stone) este de 500 km – rachete cu rază scurtă de acțiune – ceea ce înseamnă că rachetele pot lovi statele baltice, pe cele nordice, Germania, Polonia și Europa Centrală.

În urma protestelor diferitelor state pe canale diverse, de la cele diplomatice la cele publice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat pentru a declara libertatea de acțiune a Rusiei, care are dreptul să decidă unde îşi desfăşoară resursele militare pe propriul teritoriu:

„Desfăşurarea unei arme sau a alteia, desfăşurarea unor unităţi militare şi aşa mai departe pe teritoriul rusesc este exclusiv o problemă suverană a Federaţiei Ruse”, a declarat Peskov. Peskov mai susține că acțiunile Rusiei în această categorie nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.

Acum ar trebui să ne reamintim cam care au fost reacțiile Federației Ruse, chiar ale lui Vladimir Putin și ale lui Peskov însuși, la amplasarea elementelor scutului anti-rachetă al NATO în Europa. Declarațiile au fost sforăitoare și acuzatoare, amenințând cu represalii și cu măsuri tot mai dure ale Rusiei lui Putin.

Spre deosebire de scutul anti-rachetă, care este o facilitate militară pur defensivă, și nu utilizează încărcătură explozibilă, ci doar pulverizează ținta la impact prin viteza anti-rachetei, rachetele Iskander au caracter pur ofensiv și ele pot fi purtătoarele încărcăturilor nucleare.

Diferența este radicală, dar abordarea de către Rusia e una distinctă, care se poate încadra în afirmația excepționalismului rus: eu am voie să pun arme oriunde pe teritoriul meu, arme ofensive cu capacitatea de lovire nucleară, voi nu aveți voie să amplasați nici măcar arme defensive fără acordul meu!

Ca să amintim și motivația pentru care Rusia nu a fost de acord cu amplasarea scutului antirachetă, sau, dacă vreți, a obiectat puternic la o armă defensivă: pentru că anti-rachetele pot doborî rachete nucleare ruse și atunci alterează echilibrul militar al rachetelor ofensive, destructive, al arsenalului nuclear.

În logica strâmbă a Moscovei, faptul că tu ai 24 de interceptori, care pot doborî între 12 și 24 rachete statistic în apărare, trebuie dublat, în mod echivalent, cu arme ofensive rusești, în aceeași cantitate, pentru a menține „echilibrul terorii”. E o logică ce se regăsește în negocierea tratatului Start 3 (Start 2 revizuit), în preambulul documentului.

Dacă e să discutăm nu despre echilibrul armelor nucleare, ci despre libertatea deplasării capabilităților militare pe teritoriul național suveran, și aici am avut o abordare cu dublă măsură a Rusiei. Pe de o parte, Dmitri Peskov ne anunță dreptul suveran de amplasare a capabilităților militare în orice loc al teritoriului național, suveran, al Rusiei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate