Examenul de suplinire în învăţământ: Au ieşit din sală când au văzut subiectele
- Dan Istratie
- 5 august 2011, 00:22
Candidaţii care nu au luat nota 5 la titularizare şi-au încercat ieri norocul pentru a deveni suplinitori. 14% au părăsit rapid examenul.
Candidaţii interesaţi de un post în învăţământ care au luat sub cinci sau nu s-au prezentat la titularizare au susţinut ieri examenul de suplinire. De anul viitor, ei vor fi testaţi direct la şcolile unde doresc să predea. Din cei 19.500 câţi s-au înscris iniţial pentru acest examen, jumătate s-au răzgândit şi nu au mai venit la centrul de examinare. Din cei prezenţi, peste 14% au ieşit din săli după ce au văzut subiectele lăsând colile goale, iar 26 au fost eliminaţi pentru fraudă, tentativă de fraudă sau pentru că nu aveau documente la ei. "A fost foarte greu, mai greu decât la titularizare" La Şcoala Generală nr. 3 din Bucureşti candidaţii au susţinut examenul pentru suplinire pentru catedre de matematică, informatică, chimie şi fizică. Au fost doar 90 de concurenţi, păziţi de trei maşini cu jandarmi şi două salvări, în caz că leşină cineva de la emoţii. Nu a fost însă cazul. Obişnuiţi deja cu examenele şi camerele de supraveghere, profesorii au fost relaxaţi. Marea lor supărare a fost dificultatea subiectelor, cei mai nemulţumiţi fiind candidaţii de la chimie.
"A fost foarte greu la chimie, mai greu ca la titularizare. Oricum, şi la primul examen subiectele au fost grele. Atunci am luat nota 4,20", spunea supărată doamna Otilia, care de trei ani are statutul de profesor suplinitor. "Să-i puneţi pe cei care au luat titularizarea să rezolve subiectele care s-au dat acum. Să vedem cum se descurcă!", propunea o altă doamnă.
La matematică, candidaţii au apreciat că a fost puţin mai bine şi erau mai optimişti în privinţa rezultatelor. "Nu mi s-au părut extrem de dificile subiectele, dar nici uşoare nu au fost", spunea un candidat. Emoţiile lor vor lua sfârşit în 8 august, când se afişează rezultatele. Contestaţiile se depun pe 8 şi 9 august, până la ora 17.00, iar rezultatele finale se afişează pe 10 august, în centrele de concurs. Corigenţi la informare: nu ştiu că se schimbă sistemul Începând de anul viitor, cei interesaţi de un post în învăţământ se vor adresa direct şcolilor în care vor să predea. Concursurile se vor desfăşura direct în instituţiile de învăţământ, iar pe lângă examen, candidaţii vor susţine şi un interviu. În primul an, vor avea contract pe perioadă determinată, iar activitatea le va fi supravegheată de un profesormentor. Candidaţii la un post de suplinitor prezenţi ieri la Şcoala nr. 3 din Capitală nu erau afectaţi de aceste schimbări, iar majoritatea nici nu le cunoşteau. "Dacă tot se schimbă sistemul de anul viitor, poate încercăm şi în altă parte. Ne vindem inteligenţa în altă parte. Luăm proba de azi (ieri - n. red.) ca pe un exerciţiu intelectual", a spus doamna Viorica, o altă concurentă. Un alt candidat pentru un post de suplinire s-a arătat bulversat la vestea că va susţine examen şi interviu în şcoli. "Nu ştiu de modificări. Dacă provin din şomaj, unde să mă duc? Dau şi interviu dacă trebuie", a concluzionat resemnat bărbatul. "Dacă tot se schimbă sistemul, poate încercăm să ne vindem inteligenţa în altă parte“. VIORICA, candidată la post de suplinitor