Evenimentul Zilei > Justitie > EVZ EXCLUSIV. Povestea celui mai prost șpăgar din Primăria Capitalei. Funcționarul prins cu 12.000 de euro în buzunarul pantalonilor
EVZ EXCLUSIV. Povestea celui mai prost șpăgar din Primăria Capitalei. Funcționarul prins cu 12.000 de euro în buzunarul pantalonilor

EVZ EXCLUSIV. Povestea celui mai prost șpăgar din Primăria Capitalei. Funcționarul prins cu 12.000 de euro în buzunarul pantalonilor

EVZ vă prezintă detalii inedite din cel mai recent caz de corupție din administrația locală

Gheorghe Cosmin Metescu (35 de ani), funcționar în cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primăria Bucureşti, fost șef al acestui serviciu, în perioada 2012-2013, a fost prins, pe 11 iunie, în flagrant de procurorii DNA când primea șpagă. 12.000 de euro au fost găsiți în buzunarul pantalonilor, împăturiți într-o pungă de plastic. În fața probelor, Metescu a recunoscut că era vorba de șpagă.

„Regret săvârșirea faptei”, a spus Metescu. Asta după ce, cu câteva zile înainte, pe 3 iunie, un alt angajat al Primăriei Capitalei, Solomon Wigler, consilierul personal al edilului Sorin Oprescu, fusese și el prins în flagrant când primea 25.000 de euro.

EVZ vă prezintă detalii inedite din decizia Tribunalului București, care a emis mandatul de arestare preventivă. Totul începe la sfârșitul anului 2014, atunci când Metescu a pretins, prin intermediul a două persoane, Lavinia-Elena și Marius Răduță- Kobilanski, 40.000-50.000 de euro de la proprietarii unui teren din Bucureşti. Imobilul era situat pe Splaiul Independenţei. Banii au fost ceruţi de Metescu pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, pentru modificarea unui Plan de Urbanism Zonal, în aşa fel încât această suprafață de teren să dobândească caracter construibil, era încadrată la „spații verzi”. Una dintre rudele proprietarilor a făcut denunţ la DNA. Metescu a luat legătura cu Lavinia-Elena care lucrase la un birou de arhitectură care realizase proiectul de urbanism în favoarea proprietarilor imobilului.

„Nu voiam în Primărie"

Într-o întâlnire, din 10 iunie, Metescu şi Lavinia-Elena au discutat despre mită chiar în Primăria Bucureşti. „Avansul ăla de 15.000 și vroiam să știu cum facem noi…? Vin, îți dau eu banii ori te întâlnești tu cu ei?”, l-a întrebat femeia. „Nu, nu mă mai întâlnesc cu ei! Nu! I-ai tu, dacă tot ai vorbit! E tot aia!”, i-a spus Metescu. „Doar că eu nu vroiam să ți-i dau în Primărie!”, spunea femeia. Remiterea banilor a fost stabilită pentrua doua zi.

Metescu râdea de Wigler, care fusese prins în flagrant, când primea mita, şi era precaut: „În parc e și mai nașpa! Nu vezi că pe ăla din parc l-a luat, direct! Din Parcul Tineretului l-a luat!”.

Momentul flagrantului

Flagrantul a fost organizat de procurorii DNA, la data de 11 iunie 2015, în jurul orei 17.30. Metescu s-a întâlnit cu Lavinia- Elena în apropierea Universităţii de Arhitectură din Bucureşti. Atunci când Lavinia-Elena i-a dat lui Metescu Gheorghe Cosmin suma de 12.000 de euro, a avut loc un scurt dialog.

Metescu: Stai uşor că… Hai să facem doi paşi!

LaviniaElena: Da! Cum zici tu!

Metescu: Pe ei… faci pe…

Metescu: Dă-mi că… e bine!

Lavinia-Elena: Păi, na…

[Conform înregistrării video, Lavinia-Elena îi remite lui Metescu o pungă din plastic pe care acesta o deschide şi îi verifică conţinutul]

Metescu: Că nu e… a!

Lavinia-Elena: Sunt partea ta că a luat Marius 3.000 şi sunt doisprezece!

Metescu: Da, mă, da’ nu mai tre’ să explici!

Lavinia-Elena: Ok!

Metescu: Am înţeles! Da!

După primirea sumei de bani, au intervenit procurorii DNA. Punga cu suma de 12.000 de euro a fost găsită în buzunarul pantalonilor lui Metescu.

În ultimii doi ani, şi alţi şefi din Primăria Capitalei, sau regiile subordonate au fost acuzaţi de corupţie

25 iunie 2013. A fost reținut Ion Voicu (foto), director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, și alți doi subordonați, pentru luare de mită. Complicii săi: Dan Mavrodin, fost director economic și Ovidiu –Daniel Gărduș, fost director la Exploatare. Era vorba de 600.000 de lei, plătiți în mai multe tranșe. Tribunalul a dat condamări grele: Voicu- 8 ani, Mavrodin- 9 ani, Grăduș- 7 ani. Dosarul este pe rolul Curții de Apel București.


FOTO: Ion Voicu5 iunie 2014. A fost reținut Mădălin- Ionică Dumitru (foto), șeful Direcției generale infrastructură și servicii publice din cadrul Primăriei Capitalei, pentru șase infracțiuni de corupție. Cele mai grave erau de trafic de influență și de favorizarea unor firme la atribuirea de contracte. În timpul anchetei, procurorii au descoperit și alte infracțiuni. Dumitru a fost trimis în judecată, în decembrie 2014, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București.


FOTO: Mădălin- Ionică Dumitru4 iunie 2014. A fost reținut Viorel Popescu (foto), fost director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), pentru fapte de corupție. El a fost trimis în judecată în septembrie 2014, pentru conflict de interese și abuz în serviciu. Pe 6 ianuarie 2015, a fost reținut, în al doilea dosar, pentru trafic de influență, și trimis în judecată în februarie. El este acuzat că ar fi primit bani pentru a le facilita vânzarea de către Regie a 232 de autovehicule casate.


FOTO: Viorel Popescu3 iunie 2015. A fost reținut Solomon Wigler (foto), consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, pentru cinci infracțiuni de trafic de influență în formă continuată. El este acuzat că a pretins 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă funcționari din Primăria Capitalei sau consilieri pentru aprobarea unor planuri urbanistice zonale.Cazul este în faza de anchetă al DNA.


FOTO: Solomon Wigler 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.