EVZ EXCLUSIV. Bursa de Pește după model japonez, care elimină evaziunea din Deltă
- Marian Păv ăla şc
- 6 august 2015, 00:00
Din octombrie, pescarii vor putea să-și vândă direct marfa consumatorului, eliminând intermediarii care controlează piața. Așa se va elimina și evaziunea fiscală din Delta Dunării
Bursa Peștelui din Tulcea va fi inaugurată după 16 octombrie 2015, inovând comerțul cu astfel de produse de la noi din țară. Mai exact, pescarii vor câștiga mai mulți bani prin faptul că se vor elimina intermediarii, samsarii peștelui. Cât despre consumatori, aceștia vor beneficia, teoretic, de prețuri mai mici, dar și de o calitate superioară.
Fiscalizarea peștelui
Cei aproximativ două mii de pescari din Delta Dunării sunt nevoiți în acest moment să-și ofere peștele prins unor asociații sau samsari care o fac pe intermediarii. Iau peștele cu un preț și îl duc în piață la un preț aproape dublu.
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) estimează că doar jumătate din cantitatea de pește este fiscalizată. Anual, cei două mii de pescari autorizați din Deltă raportează că prind 2.200 de tone de pește. Specialiștii spun că, de fapt, se scot cel puțin 4.400 de tone de pește din apele Deltei. Evaziunea ar fi de 100 de milioane de euro.
Pentru elimininarea braconajului, a evaziunii și pentru instaurarea unui comerț modern, în urmă cu doi ani a fost demarat un proiect european care prevedea amenajarea unei burse de pește în Tulcea, a unei piețe de pește la Năvodari și a 26 de puncte de înregistrare a peștelui capturat zilnic în Delta Dunării.
Proiectul se ridică la o valoare totală de 27,8 milioane de lei, adică aproape 6,4 milioane de euro, din care costurile eligibile sunt de 22,4 milioane de lei iar costurile neeligibile - 5,4 milioane de lei.
„Vrem să oferim un comerț modern prin această Bursă a Peștelui, dar ne folosim de acest proiect și pentru a elimina evaziunea”, recunoaște Aurel Dinu, director pentru Politici din ANPA.
Schimbările
Modul de lucru al pescarilor va suferi câteva schimbări după 16 octombrie:
- Fiecare pescar care iese cu barca în apele Deltei va fi monitorizat;
- La întoarcere, el va declara captura la unul dintre cele 26 de puncte și o va trece fie ca pentru folos personal, fie pentru comerț;
- Dacă este în prima categorie, va fi înregistrat electronic pentru a putea fi depistat în cazul în care ajunge pe piață;
- De la aceste puncte, peștele va fi dus la piața din Năvodari sau la Bursa din Tulcea. Aici va fi vândut la prețul cel mai mare oferit de cei care se înscriu la licitație.
Se poate și online
O altă noutate a proiectului este reprezentată de achiziția electronică a peștelui scos din Deltă. „Captura înregistrată la unul din punctele de colectare va putea fi văzută de cumpărători. Spre exemplu, dacă cineva din Sulina vede că s-a prins pește la pontonul din zonă, poate să-l cumpere online pentru a nu se mai face transportul la Bursă și apoi să fie adus înapoi la Sulina”, ne-a mai precizat Aurel Dinu. În schimb, asociațiile de pescari nu sunt sigure că acest proiect va funcționa. „Sper să fie bine, dar noi eram obișnuiți așa. Mulți pescari nu se pricep să deschidă calculatorul, va fi greu să vândă pe bursă”, spune Tudorel Cheneu, unul dintre pescari. La o scară redusă, Bursa de la Tulcea își propune să funcționeze după (foto), din districtul Tsukiji, unde se comercializează peste 400 de tipuri de pește, iar vânzările anuale depășesc șapte miliarde de dolari.
FOTO: Celebra bursă de la Tokio