Persecuţiile regimului separatist de la Tiraspol la adresa şcolilor cu predare în limba română din zona controlată de regimul nerecunoscut au sensibilizat nu doar opinia publică, ci şi cea internaţională. Preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut chiar intervenţia OSCE pentru oprirea atacurilor la adresa instituţiilor de învăţământ românesc. Sediul din Chişinău al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare Europeană a fost, de altfel, luni, gazda reuniunii experţilor de pe ambele maluri ale Nistrului în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru educaţie.
În comunicatul de presă remis la finalul discuţiilor, pe lângă reluarea cererilor de stopare a acţiunilor unilaterale de presiune asupra pedagogilor şi managementului şcolilor, autorităţile oficiale au admis că sunt dispuse să accepte crearea unui grup comun pentru verificarea condiţiilor din localurile de învăţământ. "În cadrul şedinţei s-a convenit asupra verificării în comun a respectării normelor sanitaro-igienice şi normelor antiincendiu", se arată în comunicat.
"Joacă şah cu noi!"
Această ultimă afirmaţie a declanşat o reacţie vehementă a directoarei adjuncte a Liceului Lucian Blaga, Raisa Pădurean, care a postat un mesaj de dezamăgire pe un site de socializare: "Chişinăul ne vinde cum vrea!".
În opinia sa, acceptul de verficare pentru aceleaşi instituţii care au formulat cereri aberante pentru a permite desfăşurarea procesului de învăţământ, chiar şi în comun cu omologii lor din dreapta Nistrului, reprezintă un act de cedare din partea autorităţilor oficiale ale republicii. "Vor veni în inspecţie Gosnadzor-ul, staţia epidemiologică, cea care a pus condiţia ca până în 15 martie să avem sală de sport şi cantină pentru elevi, KGB-ul va fi la sigur. (…) Ruşii joacă şah în continuare. Chişinăul ne vinde cum vrea şi dă ce li se cere, iar după aceasta vor scrie un raport că şcolile nu corespunde cerinţelor rmn", afirmă Raisa Pădurean, nemulţumită.
Fără reprezentanţi ai puterii separatiste!
Ion Iovcev, directorul liceului Lucian Blaga, a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare şi cu cei de la OSCE, pentru a clarifica anumite lucruri care contravin acordului de activitate al instituţiilor de învăţământ. "Suntem de acord să fim inspectaţi de Sanepid şi pompieri, însă vizitele reprezentanţilor puterii transnistrene sunt absolut ilegale pe teritoriul şcolii noastre. Noi nu ne supunem <legilor> de la Tiraspol, oare de ce să le permitem angajaţilor aşa-zisului Minister al Educaţiei de la Tiraspol să ne viziteze, suntem vehement contra acestui lucru", a precizat Iovcev.
</legilor>

Te-ar putea interesa și: