EVZ CHIŞINĂU. Realizări şi priorităţi în economia naţională
- Lilia Raicu
- 13 februarie 2014, 08:05
Extinderea reţelei de parcuri industriale, care pot oferi locuri de muncă cu salarii competitive, reprezintă una din priorităţile Ministerului Economiei.
Raportul de activitate al Ministerului Economiei, prezentat marţi, a evidenţiat cele mai importante realizari obţinute în anul trecut. În acelaş timp, au fost anunţate priorităţile ministerului pentru 2014. Anul trecut, ţara noastră a înregistrat o creştere economică de opt la sută, printre cele mai mari în regiune, iar pentru următorii ani este prognozată o creştere medie de 4,5 la sută, a declarat Ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr. În primele nouă luni ale anului trecut, producţia industrială a înregistrat o creştere de 6,6 la sută, exporturile - de peste 11 la sută, iar importurile - aproape de cinci la sută. Potrivit raportului, aceste evoluţii demonstrează că politicile economice şi transformările structurale, promovate în ultimii ani şi aflate în proces de implementare, au asigurat premisele necesare pentru o creştere economică sustenabilă şi inclusivă.
"Creşterea economiei pentru anul trecut a fost de fapt revenirea ei după o descreştere de 0,2 % din 2012. În primul rând, a fost un an agricol bun faţă de anul 2012 în care s-a declanşat seceta şi un alt factor important care a dus la creşterea economiei din anul trecut a fost deprecierea bruscă a monedei naţionale, ceea ce a dus la inflaţie, ceea ce a dus la creşterea volumului de vânzări, cu circa 1/3 în ultimele patru luni", a declarat pentru Evenimentul Zilei, expertul economic, Roman Chircă. Realizarea incontestabilă a anului 2013 Potrivit ministrului, una dintre cele mai mari realizări ale anului trecut a fost parafarea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE, care ar urma să fie semnat în acest an şi să intre provizoriu în vigoare de la întâi ianuarie 2015, dată când ar urma să fie implementat un acord similar şi cu Turcia. În această ordine de idei, Roman Chircă, menţionează că, acest acord facilitează atât exportul cât şi importul, fără taxe vamale. După părerea sa, beneficiile în acest caz sunt de perspectivă, şi primele se vor evidenţia către anul 2015, 2016... Dar dacă se păstrează actuala constrângere a economiei, adică fără un sistem de protecţie pentru mediului de afaceri, în lipsa unor reguli, pierderile vor fi imediate şi concrete, deoarece economia noastră este încă necompetitivă pentru a face faţă concurenţei de pe piaţa unică europeană. Priorităţile anului 2014 Printre priorităţi pentru acest an, Valeriu Lazăr, a subliniat îmbunătăţirea continuă a mediului de afaceri, implementarea Foii de parcurs pentru sporirea competitivităţii şi a Strategiei inovaţionale, accelerarea realizării reformei regulatorii, extinderea programelor de suport pentru întreprinderi mici şi mijlocii, extinderea reţelei de parcuri industriale şi atragerea noilor investiţii în domeniile ce necesită tehnologii avansate şi cu valoare adăugată înaltă, care pot oferi locuri de muncă cu salarii competitive, sporirea eficienţei energetice a economiei naţionale etc. Printre priorităţile acestui an, ministrul a menţionat finalizarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi implementarea actelor şi strategiilor adoptate anterior. Oficialul a declarat că lucrările urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie. El a explicat că acest termen este prevăzut în contract, dar autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti i-au solicitat antreprenorului să finalizeze lucrările până la sfârşitul lunii aprilie. Acesta a fost iniţial de acord, dar ulterior a anunţat că nu le va putea îndeplini în termenul respectiv. În acest scop, o atenţie deosebită pentru 2014 se va acorda sporirii capacităţii instituţionale, inclusiv a Organizaţiei pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor (MIEPO), Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE), Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) şi instituţiilor din sfera infrastructurii calităţii.
Una dintre cele mai mari realizări ale anului trecut a fost parafarea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE, care ar urma să fie semnat în acest an şi să intre provizoriu în vigoare de la întâi ianuarie 2015, dată când ar urma să fie implementat un acord similar şi cu Turcia
"Creşterea economiei pentru anul trecut a fost de fapt revenirea ei după o descreştere de 0,2 % din 2012" Roman Chircă, expert economic