Evenimentul Zilei > International > EVZ CHIŞINĂU. Meserii cu mare căutare la Chişinău: Protestatari de meserie şi manipulatori profesionişti
EVZ CHIŞINĂU. Meserii cu mare căutare la Chişinău: Protestatari de meserie şi manipulatori profesionişti

EVZ CHIŞINĂU. Meserii cu mare căutare la Chişinău: Protestatari de meserie şi manipulatori profesionişti

Socialiştii şi comuniştii se faultează în public, semn că nu e loc pentru două partide în trena propagandei pentru Uniunea Vamală.

Pe unul dintre cunoscutele site-uri de mică publicitate din Republica Moldova, la rubrica "Oferte de locuri de muncă", a apărut recent un anunţ privind câteva posturi vacante mai puţin obişnuite, de… protestatar în cadrul acţiunilor derulate sub steagul Partidului Socialiştilor.
Cunoştinţe minime de "moldovenească"
În anunţul publicat pe site şi preluat apoi pe reţelele de socializare, unul dintre secunzii lui Igor Dodon, tot un ex-comunist care a părăsit corabia PCRM, în 2012, Vlad Bătrîncea, recrutează, chipurile, personal pentru a îngroşa rândurile destul de subţiri ale participanţilor la mitingurile antiguvernamentale şi anti-europene organizate de Partidul Socialiştilor.
Între condiţiile minime necesare aspiranţilor la calificarea de protestatar profesionist enumerate în anunţ sunt, printre altele, voce puternică, capacitatea de a căra un banner sau un steag, dar şi abilitatea de a rosti în, cităm, "limba moldovenească" a câtorva formule standard, cum ar fi: "Moldova, Moldova!", "Jos Chirtoacă", dar şi una mai complicată pentru nevorbitorii limbii de stat: "Noi vrem altceva!". Între avantajele postului sunt amintite programul flexibl, trainingurile oferite de partid, dar şi onorariul bun, la care se pot adăuga şi eventuale premii.
O manipulare a comsomoliştilor?
Potrivit presupusului autor al acestui anunţ, Vlad Bătrîncea, este vorba despre o manipulare grosolană din partea comsomoliştilor (tineri comunişti) care deţin un site satelit al PCRM, de propagandă bolşevică. "Comsomoliştii de la Grenada (publicaţie online radicală a comuniştilor, n.r.) nu au ce face. Normal că este un trucaj, vor să ne compromită, şi pe mine şi Partidul Socialiştilor. Atunci când am plecat din PCRM am luat jumătate din comsomolişti cu noi. Nu e prima dată când fac asta, ne-am obişnuit deja", spune socialistul, indicând o răzbunare politică. În ciuda faptului că, aparent, militează pentru acelaşi idei, în principal apropierea de Rusia şi integrarea în Uniunea Vamală, Bătrîncea susţine că PS şi PCRM sunt "oponenţi politici şi concurenţi de bază", iar reacţia comuniştilor este încă o dovadă că "politica este murdară".
Mai puţine paie decât măgari
Neoficial însă, este vorba despre un conflict cu substrat financiar bazat pe prioritatea la fondurile pe care Kremlinul le alocă pentru blocarea cursului european al Chişinăului şi aducerea Moldovei în sfera de vasalitate economică şi, mai ales, politică, a Federaţiei Ruse. Potrivit unor informaţii apărute în presa moldovenească, din acest punct de vedere micul partid condus de Igor Dodon a luat faţa "colosului" PCRM la alocarea acestor bani, fiind cel care a alcătuit proiectele acţiunilor care au însoţit referendumul ilegal din Găgăuzia.
Faptul că acelaşi personaj din fruntea PSRM susţine şi o campanie de spoturi publicitare extrem de costisitoare la mai multe televiziuni din Moldova, pentru promovarea închinării moldovenilor către Răsărit, despre care a cărei finanţare nu se ştie nimic în spaţiul public. Acest lucru îi deranjează teribil pe comunişti, care se văd eliminaţi din lista de favoriţi ai Moscovei. Coroborată cu absenţa din spaţiul public a lui Vladimir Voronin – despre care gura târgului spune că ar fi deja incapabil să mai facă faţă cerinţelor vieţii politice din motive de sănătate şi vârstă – dar şi lipsa unui înlocuitor al acestuia, PCRM se confruntă cu o criză serioasă în plin an electoral. Pe care încearcă să o mascheze sub bancuri la adresa rivalilor direcţi.
Râde hârb…
În ceea ce priveşte scandalurile privind plăţile pentru protestatari de ocazie, nici PCRM nu are conştiinţa curată, după ce în toamna anului trecut, în plină "revoluţie de catifea", unul dintre liderii comunişti, Iurie Muntean, a fost protagonistul mai multor materiale jurnalistice care dezvăluiau că racola participanţi la mitinguri din căminele studenţeşti, în ajunul protestelor. Mişcările de protest ale comuniştilor, care anunţau că vor duce la căderea guvernului, blocarea procesului de parafare a tratatului de asociere al Moldovei cu UE şi alegeri generale, nu s-au soldat cu nimic altceva în afară de poluarea fonică Capitalei în câteva ocazii.

100 de lei (5,5 euro)
este suma medie plătită pentru un marş finalizat cu miting de 2-3 ore la Chişinău

"Normal că este un trucaj, vor să ne compromită, şi pe mine şi Partidul Socialiştilor. Atunci când am plecat din PCRM am luat jumătate din comsomolişti cu noi. Nu e prima dată când fac asta, ne-am obişnuit deja"
Vlad Bătrîncea

Neoficial însă, este vorba despre un conflict cu substrat financiar bazat pe prioritatea la fondurile pe care Kremlinul le alocă pentru blocarea cursului european al Chişinăului şi aducerea Moldovei în sfera de vasalitate economică şi, mai ales, politică, a Federaţiei Ruse

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News