EVZ CHIȘINĂU. La Bălți, fieful comuniștilor, lumea se înghesuie să-și perfecteze pașaportul pentru UE. Oamenii stau la coadă o zi întreagă
- Olga Țîganescu
- 20 mai 2014, 05:36
În fiecare zi Centrului Resurse Informaționale de Stat „Registru” primește câte 3.000 de cereri de la cetățeni care doresc pașaport biometric. 10% din acestea sunt din orașul Bălți.
Tot mai multe persoane țin să-și perfecteze pașaport biometric în această perioadă. Aceasta datorită liberalizării regimului de vize. Precum spun mulți cetățeni, ei vor să-și facă pașaport biometric pentru a pleca la odihnă sau la rude peste hotare. Din acest motiv, centrele teritoriale ale Resurselor Informaționale de Stat „Registru” sunt tot mai aglomerate. Astfel, colaboratorii centrelor sunt nevoiți să activeze fără zile de odihnă, dar și fără pauză de prânz.
La secția de pașapoarte din municipiul Bălți demult nu a fost așa mare forfotă. Dacă înainte era foarte simplu să depui cererea de perfectare a actelor, acum oamenii sunt nevoiți să vină aici și la șase dimineața pentru a ocupa rând. Alina are 35 de ani și, ca și mulți alți concetățeni, vrea să plece la odihnă în această vară. Soțul Alinei lucrează în Italia și ea vrea să meargă în vizită împreună cu copilul. Nu și-a făcut pașaport biometric pentru că credea că va merge la odihnă pe bază de viză, dar după ce Moldova a semnat Acordul de liberalizare a regimului de vize, a decis că trebuie să-și perfecteze pașaportul biometric, altfel nu va putea pleca în străinătate.
„Cu sărbătorile acestea nu am mai avut timp să merg la Registru. Soțul tot mă suna în fiecare zi și mă întreba dacă am dat la pașaport sau nu. Și eu tot îi spuneam că nu. Se enerva, pentru că eliberarea pașaportului durează o lună, iar pentru urgență trebuie să plătești mai mulți bani”, povestește femeia.
A pierdut toată ziua pe coridoarele instituției
Alina nu era la curent că organizația lucrează și în zilele de odihnă. Așa că s-a dus în ziua de miercuri și a nimerit în cea mai mare aglomerație pe care o văzuse vreodată. „Erau o mulțime de oameni, de parcă eram la un concert și nu la Registru. Dar am venit la ora 8 dimineață. Ca să înțeleg că pot nici să nu reușesc să trec în această zi. Am fost înregistrată cu numărul 147. Vă închipuiți cât trebuia să aștept. O groază de timp. Dar aveam și copilul cu mine. Trebuia să-l fotografiez pentru pașaport”, spune Alina.
A reușit totuși să depună actele, doar că a pierdut toată ziua stând la cozi imense. „Nici nu am crezut că o să pierd o zi întreagă. Doar este totul computerizat. Cu nervi și cu oboseală”, spune aceasta nemulțumită.
Aproape 300 de cereri zilnic
Reprezentanții „Registru” de la Bălți au menționat că într-o zi instituția poate să preia actele la aproape 300 de persoane. „Este un număr foarte mare. De exemplu, marțea trecută biroul nostru a trimis la Chișinău 250 de seturi de documente”, a menționat Cecilia Graur, șefa Departamentului contabilitate și documentare a populației Bălți.
Aceasta a explicat că persoanele sunt nevoite să stea atât de mult la coadă pentru că în intervalul de timp 8.00-11.00, în zilele de marți până vineri, depun documentele cei care vor să-și perfecteze pașapoartele în regim de urgență - într-o zi sau în cinci zile. Numai după aceasta documentele sunt depuse de cei care vor să-și perfecteze actele în regim normal.
Programarea telefonică contra plată
Cetățenii au posibilitatea să se programeze telefonic la numărul de telefon (0231) 5-29-31. La momentul specificat la telefon trebuie să veniți la instituție și să întrebați în ce birou trebuie să treceți. Atenție! Costul unui apel telefonic constituie 20 de lei. Potrivit colaboratorilor „Registru”, acest serviciu este foarte popular, deoarece ajută la economisirea timpului oamenilor.
Dacă e să facem o comparație cu numărul solicitanților de pașapoarte biometrice din luna mai anul trecut, în aceeași perioadă a anului curent, numărul acestora a crescut de două-trei ori.
Solicitări triple
După liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în toate centrele teritoriale „Registru” crește numărul de solicitări. Pe parcursul lunii aprilie, subdiviziunile teritoriale de evidență și documentare a populației ale ÎS „Registru” au recepționat în medie câte 2.000 de cereri pe zi. Comparativ cu lunile ianuarie–aprilie, s-a înregistrat o creștere cu 68%. Din numărul total de cereri înregistrate în luna aprilie (40.629), 42 la sută au fost recepționate în municipiul Chișinău.
Programul de lucru al instituției
Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” activează în zilele marți-vineri de la 8.00 și până la 17.00, fără pauză de masă. În zilele duminică-luni, de la 9.00 până la 13.00, fără pauză.