EVZ CHIȘINĂU. „Floarea de salcâm", la New York, de la jazz la poetry concert
- Cristina Mathias
- 3 iulie 2014, 04:39
Institutul Cultural Român din New York a organizat un micro-turneu în SUA şi Canada al „Cvartetului Emil Bîzgă”, ce a avut-o ca invitată pe actriţa Daniela Tocari, originară din Republica Moldova, într-un concert de jazz şi poezie intitulat „Acacia Flower” (“Floarea de salcâm”).
Înregistrat la casa de discuri Tony Bennett în ianuarie 2011, albumul „Acacia Flower” este cel mai recent şi de succes proiect al „Emil Bîzgă Quartet”, având ca piesă de rezistenţă o prelucrare a baladei lui Ciprian Porumbescu. Capodoperă în repertoriul clasic internaţional, „Balada” este o piesa scrisă la origine pentru vioară. În premieră, balada este transpusă de Emil Bîzgă într-o piesă de jazz, interpretată la flugelhorn. „Danube's Fairy” (Zâna Dunării), o altă piesă a lui C. Porumbescu, scrisă ca o lucrare de pian solo, este aranjată aici în jazz waltz. „Danny Boy” este o baladă tradiţională irlandeză care se adresează celor dezrădăcinaţi sau celor trimişi pe câmpurile de luptă. În prelucrarea lui, Bîzgă îmbină sinceritatea lirică bucovineană cu patosul irlandez şi bluess-ul american. „Acacia Flower", piesa care a dat titlul albumului, este la origine o romanţă românească din perioada interbelică, transformată acum într-un hit pe ritm de rumba.
Primul concert a avut loc la cunoscutul club „DROM” din East Village, New York, în data de 27 iunie, la ora 19.15. A fost un real success. Cel de-al doilea concert a fost organizat în colaborare cu „Communauté Moldave du Québec”, care este cea mai importantă asociaţie culturală a emigranţilor din Republica Moldova. Această asociaţie culturală extrem de dinamică la evenimentele căreia participă frecvent ambasadoarea Republicii Moldova în Canada, consulii generali la Montreal ai României şi Republicii Moldova a reunit sute de spectatori români şi de dincolo de Prut, deveniţi cetăţeni canadieni.
Programul concertelor cvartetului Emil Bîzgă a inclus piesele din albumul „Acacia Flower” / „Floarea de salcâm”: „Acacia Flower”, „The Ballad”, „Danube's Fairy”, „Embraceable You”, „Danny Boy”, „Goodfather”, „Zingaro”, „Someone to Watch Over Me”, iar Daniela Tocari a recitat poezii de dragoste din lirica lui Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Carl Sandberg, Lucien Quincy, Bob Kaufman, Ted Jones şi Keneth Rexroth.
Evenimentul face parte din seria proiectelor ICR New York ce vizează promovarea şcolii româneşti de jazz şi muzică clasică şi a unui trompetist român de talie internaţională, stabilit la New York, promovarea evenimentelor de tip interdisciplinar şi a colaborării dintre muzicienii români şi americani prin proiecte comune. Nu în ultimul rând, colaborarea cu tineri artişti de valoare din Republica Moldova.
Cine este Emil Bîzgă
Considerat unul dintre cei mai buni trompetişti români, Emil Bîzgă s-a născut pe 23 iunie 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni.
A urmat studii muzicale de trompetă clasică cu profesorul Iancu Văduva la Conservatorul din Bucureşti, unde şi-a descoperit şi pasiunea pentru jazz. Ulterior a aprofundat studiul trompetei clasice la Conservatorul din Malmo, Suedia, cu profesorul Hakan Hardenberger şi a obţinut un master în trompetă de jazz la Conservatorul din Hanovra (Germania).
Emil Bîzgă a colaborat îndeaproape cu artişti de renume, precum Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, care i-au influenţat stilul şi tehnica muzicală şi i-au incitat curiozitatea de a îmbina diverse categorii muzicale - muzica clasică, jazz-ul şi folclorul balcanic. Astfel, a ajuns la o sinteză proprie, stilul său muzical caracterizându-se tocmai printr-un mix de sunete contrastante, inedite pentru jazz-ul modern, reuşind să aducă un element de noutate în arena muzicală internaţională.
Cariera lui Emil Bîzgă cuprinde numeroase concerte solo sau alături de prestigioase orchestre de muzică clasică sau trupe de jazz. În Europa şi SUA a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale muzicii internaţionale, precum Ray Charles, Jimmy Cobb, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson, Chris Sullivan sau Jon Davis, iar în St. Petersburg şi Paris a avut ocazia să încânte publicul prin colaborarea cu Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film. A fost distins la manifestări muzicale internaţionale de prestigiu: „Jazz Podium” 2003 (Hanovra), „Musikstipendium” 1997-1998, „Malmo-Oxie Rotary Club International” (Suedia), „Jeunesses Musicales” 2000 (Bucureşti). Bogata experienţă muzicală şi capacitatea de a se dedica muzicii i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă muzicală unică, recunoscută la nivel internaţional.
„Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali şi dinamici trompetişti care au apărut pe scena jazz-ului în ultimele decenii. Îmbinarea dintre muzica populară românească cu jazz-ul este irezistibilă. Cred că Emil este pe cale să se transforme într-un star al muzicii jazz, care în mod categoric va influenţa generaţiile viitoare de trompetişti", scrie Jack Kleinsinger în “Highlights in Jazz”, NY.
Cine este Daniela Tocari
Actriţa Daniela Tocari, invitata cvartetului, a studiat mai întâi pianul şi baletul ca elevă la Şcoala de Arte "Alexei Stircea" din Chişinău, apoi arta actorului, succesiv, la Colegiul Naţional de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi, cu prof. Doina Deleanu, şi la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, cu prof. Octavian Jighirgiu. Are un masterat în arta actorului de la Universitatea Naţională de Teatru şi Film “I. L. Caragiale” din Bucureşti, coordonată fiind de prof. Gelu Colceag. Experienţa sa profesională include rolurile: Elena din “Pinalti” la Teatrul “Apropo”, Bucureşti; Îngeraş din "Pălăria florentină", în regia lui Silviu Purcărete, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Iaşi; Servanta din "Domnul Swedenborg vrea să viseze", regia şi scenariul dramatic Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Iaşi; Troiana din “Troienele”, regia Andrei Şerban la Opera Naţională Iaşi. De asemenea, a fost realizator la „Radio Hit” Iaşi. A obţinut locul II - Standard şi Latino la Concursul Internaţional „Dancemasters”, Bucureşti, 2009.