EVZ CHIŞINĂU. Angajaţii Fiscului – Regii taxelor de protecţie! Tunuri date la adăpostul temutului departament

EVZ CHIŞINĂU. Angajaţii Fiscului – Regii taxelor de protecţie! Tunuri date la adăpostul temutului departament

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au deconspirat trei persoane, dintre care un angajat cu funcţie de răspundere de la Inspectoratul Fiscal, în cadrul unui dosar penal deschis pentru spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Cei trei obligau agenţii economici să le achite sume de milioane de lei, pentru a le asigura protecţia din partea Fiscului. Persoanele au fost reţinute şi se află în prezent în arestul Centrului Naţional Anticorupţie. Suma mitei este de aproximativ două milioane de lei. Cei trei au fost reţinuţi luni. Este vorba de doi pretinşi oameni de afaceri şi de şeful-adjunct al Direcţiei antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Esenţa "schemei" puse la cale de cei trei era că unor întreprinderi le erau create probleme cu Fiscul, după care apăreau cei doi "oameni de afaceri" şi promiteau să le rezolve problema. Bineînţeles, nu pe degeaba.

Mită de milioane de euro

Sumele cerute pentru protecţie erau enorme. Doar în cazul investigat de CNA a fost vorba de circa două milioane de lei. În cadrul reţinerii, persoanele bănuite au fost prinse în flagrant în timp ce le era transmisă suma de 20.000 de dolari. "În vederea documentării, s-au efectuat urmăriri şi filări mai multe zile. Banii au fost transmişi în trei tranşe. Prima transă, de 150.000 de dolari SUA, a fost transmisă pentru protecţia şi buna funcţionare a unor întreprinderi, ca IFPS să nu o poată verifica. Cea de-a doua tranşă a fost dată lucrătorului fiscal, iar cea de-a treia, chiar luni dimineaţă", spune Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Zumbreanu a mai menţionat că săptămâna viitoare urmau să fie transmise încă opt milioane de lei, dar CNA nu şi-a permis o asemenea sumă. "În cadrul operaţiunii au intervenit şi circumstanţe care au determinat scurtarea perioadei de documentare şi s-a purces la reţinerea în flagrant cu 20.000 de dolari", a declarat Zumbreanu.

Cea mai mare şpagă din istoria CNA

"Aceasta a fost cea mai mare sumă transmisă de angajaţii CNA sub control, de la înfiinţarea Centrului", a adăugat şeful Direcţiei urmărire penală a CNA. Zumbreanu a mai precizat că, după reţinerea în flagrant, un alt agent economic s-a autodenunţat şi a recunoscut că a dat mită de 180.000 de lei aceloraşi persoane. Aşa-numiţii oameni de afaceri riscă până la şapte ani privaţiune de libertate, iar angajatul Fiscului până la 10 ani şi amendă de până la 60.000 de lei.

Fiscul spune că este ameninţat

Reprezentanţii Fiscului spun că sunt ameninţaţi sau ajung ţinta unor tentative de corupere din cauza că deconspiră mai multe scheme de evaziune fiscală. "În ultima perioadă, Serviciul Fiscal de Stat a deconspirat scheme de evaziune fiscală în proporţii extrem de mari, sute de milioane de lei furaţi fiind întorşi cetăţenilor, sub formă de pensii, salarii şi alocaţii sociale de la buget. Eficientizarea administrării fiscale şi randamentul înalt în combaterea fenomenului evazionist nu sunt pe plac, evident, structurilor şi grupărilor cu interese meschine. Deseori, colaboratorii fiscali sunt ameninţaţi sau ajung ţinta unor tentative de corupere. Despre asemenea cazuri opinia publică este informată cu regularitate", se arată într-un comunicat difuzat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. "Este de remarcat, în acest context, că concluzia finală privind inculparea unui sau altui funcţionar ţine de competenţa exclusivă a instanţelor abilitate, toate comentariile şi opiniile pripite asupra unor asemenea cazuri fiind de natură hazardată şi subiectivă. Mai mult decât atât, publicarea unor informaţii neverificate poate să aducă atingeri imaginii nu doar a unor persoane fizice, ci şi a unor instituţii aparte", precizează instituţia.