Evenimentul Zilei > International > EVZ CHIŞINĂU. Alarmă la Bruxelles pentru Chişinău! Miniştrii de Externe ai UE discută stoparea dezinformării ruseşti în Moldova
EVZ CHIŞINĂU. Alarmă la Bruxelles pentru Chişinău! Miniştrii de Externe ai UE discută stoparea dezinformării ruseşti în Moldova

EVZ CHIŞINĂU. Alarmă la Bruxelles pentru Chişinău! Miniştrii de Externe ai UE discută stoparea dezinformării ruseşti în Moldova

Uniunea Europeană recunoaşte oficial că R. Moldova este terenul de manipulare al Federaţiei Ruse. Combaterea acestui fenomen îngrijorător este pe agenda discuţiilor de astăzi ale miniştrilor de Externe ale statelor membre ale UE, care are loc la Bruxelles.

Potrivit publicaţiei EU Observer, experţi în contracararea agresivităţii în zonă a produselor media de limba rusă sau a propagandei finanţate de Moscova ar putea fi angajaţi pentru a stopa procesul de minţire a oamenilor prin aceste canale de informare.
Luptă împotriva manipulării media
Această iniţiativă vine după ce, urmare a presiunilor, inclusiv mediatice, ale Rusiei, Ucraina a refuzat să mai semneze Tratatul de asociere cu UE, dar şi din cauza faptului că propaganda mincinoasă a Kremlinului pune sub semnul întrebării viabilitatea politicilor comunitare în regiune, în cadrul Parteneriatului Estic. Proiectul a fost iniţiat de Suedia şi semnat de alte 12 state membre, incluzând Germania, Marea Britanie, Polonia şi desigur, România.
Conform acestui proiect, Moldova şi Georgia, ca statele cele mai avansate pe calea apropierii de UE, urmează să fie ţintele ameninţărilor şi chiar acţiunilor orientate împotriva lor, cum ar fi embargouri comerciale, restricţii pentru emigranţii pe piaţa muncii din Rusia, creşterea tensiunii în conflictele latente din regiunea lor, lucru care se întâmplă de altfel, deja.
Strategie europeană de informare
Dezinformările ruseşti vor fi contracarate printr-o campanie de replici în care vor fi angajaţi experţi europeni în diplomaţie publică. În proiect se mai prevede şi un flux constant de vizite la nivel înalt al reprezentanţilorUE în cele două ţări în această perioadă, dar şi o atenţie sporită pentru minorităţile naţionale şi regiunile separatiste.
De asemenea, fondurile europene alocate pentru cele două state, Moldova şi Georgia, în 2014 ar trebuie să fie mai mari, cu accent deosebit pe susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale, dar nu va fi neglijată însă nici societatea civilă. Autorii proiectului se arată îngrijoraţi de faptul că preocuparea UE pentru aceste state nu este una foarte vizibilă şi solicită "alcătuirea unei strategii de comunicare eficientă pentru a explica detaliat acţiunile Uniunii Europene, dar şi scopul acestora.
Planuri pentru "scenariul cel mai rău"
De asemenea, reprezentanţii diplomaţiilor europene vor discuta şi despre măsurile ce vor fi luate în cazul escladării violenţelor în regiune în varianta unui "celui mai rău scenariu" de derulare a evenimentelor. "Există o teamă pentru escaladarea violenţelor în Ucraina. Aceasta ridică problema unui val de emigrări, oameni vor încerca să caute un adăpost în UE din calea acestui pericol. Ca vecini responsabili statele membre ale UE trebuie să fie pregătite şi pentru o asemenea posibilitate", declară surse ale diplomaţiei europene pentru EU Observer.
Această ultimă afirmaţie reprezintă şi o confirmare neoficială a faptului că declaraţiile recente ale preşedintelui României, Traian Băsescu, nu au fost întâmplătoare şi explică de ce nimeni dintre oficialii europeni nu le-a contrazis.. Şeful statului român a spus în urmă cu o lună că România va pregăti o ofertă politică R. Moldova în cazul în care integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc va fi pusă sub semnul întrebării de provocările externe orchestrate în stânga Prutului.