În urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanți ai societății civile și ai unui partid au protestat în fața Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în semn de solidaritate cu Hermina Gheorghe, căreia statul danez i-a luat copilul acum nouă ani, pe motiv că nu ar fi capabilă să-l crească din cauza unor probleme de sănătate. Acuzați că nu se implică în rezolvarea acestui caz dramatic, similar cu multe altele din toată Europa, reprezentanții MAE au răspuns la solicitarea EVZ.
Protest de susținere pentru William și Ben, în fața sediului MAE
În cadrul acelui protest, părinți despărțiți de copiii lor, reprezentanți ai Asociației ”Împlinim destine” și ai Partidului Uniunea Familiei Românești au încercat să obțină de la reprezentanții MAE răspunsuri legate de demersurile făcute în toți acești ani de diplomații noștri. Oamenii spun că în loc de răspunsuri și soluții au fost trimiși la tribunal, să dea în judecată MAE pentru a obține anumite documente legate de activitatea prin care s-a încercat recuperarea copiilor, toți cetățeni români.
Hermina Gheorghe, care locuiește în Danemarca nu a putut fi prezentă la acest protest derulat pe durata a două ore în fața sediului MAE. Povestea dramatică a femeii care de nouă ani se luptă cu statul danez ca să-și poată scoate copilul - pe Kristian-William (9 ani) - , de sub tutela autorităților sociale daneze a fost publicată de EVZ, material în care Hermina a anunțat că va recurge la o formă extremă de protest și chiar că va cere ajutorul șefului statului, Klaus Iohannis.
Părinții, trimiși la instanță
”Am cerut explicații logice legate de demersurile pe care MAE le-a făcut în toți acești ani pentru a ne aduce copiii înapoi. Să ne arate documente. Știți ce ne-au spus, nouă părinților? Că fac tot ce se poate în anumite limite. Să dăm MAE în judecată dacă vrem să obținem aceste date protejate de legea datelor cu caracter prsonal. Dar e vorba de copiii noștri ”, ne declara imediat după întâlnirea cu reprezentanți ai Departamentului Consular ai MAE, Dan Greenberg, unul dintre părinți al cărui fiu, Ben (11 ani), trăiește într-un centru social din Israel.
Ministerul de externe român știe de cazuri, dar e greu să le rezolve
MAE a trimis, la solicitarea EVZ, un răspuns legat de aceste două cazuri, povești dramatice care seamăn izbitor cu multe altele consumate în toată Europa. Iată câteva paragrafe din comunicatul MAE.
”(...)În cadrul discuțiilor(...) au fost reiterate demersurile de ordin diplomatic și consular întreprinse în cele două cazuri aduse în atenție, pentru a veni în sprijinul minorilor și al părinților, precum și atribuțiile MAE și limitările legislative în materie, precizandu-li-se ca nu pot fi furnizate copii ale corespondenței diplomatice oficiale interinstituționale dintre autoritățile locale și misiunile diplomatice, respectiv MAE, aceasta putand fi pusă la dispoziție doar în condițiile prevăzute de normele legale în vigoare(...)
De asemenea, MAE precizează că reprezentanții ambasadelor au intervenit, în toată această perioadă, în numeroase rânduri, pe lângă autoritățile locale de protecție a copilului, ministerele afacerilor externe și alte autorități centrale din cele două state, cu competențe în domeniu (...)
Partea română a readus constant în atenție, în cadrul dialogului bilateral, inclusiv în cadrul discuțiilor la nivel de ministru de externe, cazurile minorilor și și-a manifestat îngrijorarea față de situațiile acestora, adresând rugămintea de a încuraja un dialog cât mai constructiv cu autoritățile române, în vederea identificării soluției optime în interesul minorilor. (...)
Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu pot exercita imixtiuni în actul de administrare a justiției din statele de reședință și nu se pot substitui avocaților sau magistraților.(...)”, se arată în comunicat.