Unul dintre ofiţerii de Securitate care s-au exprimat public cel mai agresiv la adresa lui Traian Băsescu, a explodat: Documentul e un  fals grosolan.

EVZ a prezentat joi faptul că datele la care s-au făcut unele inovaţii IT, cum sunt programele de editare a textelor, anumite modele de imprimante şi opţiunile de auto-corectare a textelor, nu puteau face posibilă apariţia documentului prezentat de Antena3 înainte de anul 1995. Pur şi simplu istoria IT demonstrează că în 1984 nu se putea redacta acel document, aşa cum a fost el prezentat de Mihai Gâdea pe postul Antena3.

În plus, tot joi, EVZ a discutat cu persoane din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii care au informat că nu există în toată arhiva CNSAS un singur alt document redactat de vreun ofiţer de Securitate pe calculator şi tipărit la o imprimantă de birou, aşa cum susţine Antena3  că s-a întâmplat, în 1984, cu documentul prezentat ca fiind “dezvăluirea ultimilor 10 ani”.

În ciuda evidenţei, joi seară Mihai Gâdea a susţinut în continuare că documentul în cauză este autentic şi a fost redactat în 1984.

Insistenţa cu care Mihai Gâdea continuă să susţină un neadevăr cras a atras până şi atenţia unor foşti ofiţeri ai Securităţii, care au ajuns să fie pur şi simplu scoşi din sărite de întreaga situaţie.  Culmea, Gâdea este acuzat că promovează un fals chiar de către ofiţeri care au avut constant o atitudine agresivă împotriva lui Traian Băsescu.  
Radu Tinu, fost maior al Securităţii, adjunct al şefului Securităţii Timiş şi personaj judecat în procesul de la Timişoara, a comentat foarte activ, pe Facebook, acest scandal. Tinu a spus, iniţial, că Securitatea era dotată cu calculatoare IBM de ultimă generaţie şi a postat mai multe comentarii în care îl atacă dur pe Traian Băsescu. 


FOTO: Cum arata un calculator performant din 1984

 De altfel, în ultimii ani, Radu Tinu l-a atacat constant pe Traian Băsescu în comentariile de pe reţele sociale, demonstrând că îl antipatizează foarte mult. Cu toate acestea, ofiţerul de Securitate nu a putut să ignore evidenţa.
După ce a văzut imagini cu documentul perezentat de Gâdea ca fiind autentic, editat şi redactat de Securitate în 1984, Radu Tinu a sesizat că este un “fals grosolan”.

Fostul colonel de Securitate a comentat documentul lui Mihai Gâdea într-o discuţie pe această temă, pe Facebook, purtată cu jurnalistul Mirel Curea.

“Dl Curea, am văzut acum documentul postat de Mălin – este un FALS GROSOLAN. V-o spune unul care a coordonat compartimentul Dezinformare….la Timis, nu la Vaslui”, a scris Tinu pe Facebook, după ce a văzut pe reţeaua socială imagini cu documentul lui Gâdea şi articolele pe această temă. Radu Tinu: personaj important al represiunii Revoluţiei de la Timişoara

Radu Tinu a fost adjunct al şefului Securităţii Timiş în 1989 şi era ofiţerul care a coordonat operaţiunile de supraveghere a pastorului reformat Laszlo Tokes pe care serviciul de informaţii al dictaturii comuniste îl urmărea pentru presupuse legături cu serviciul de spionaj maghiar. Specialist în contrainformaţii, Radu Tinu a dezvăluit că a gestionat şi urmărirea informativă a scriitoarei Herta Muller, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Pentru implicarea în acţiunile dictaturii comuniste împotriva Revoluţiei de la Timişioara, Radu Tinu a fost judecat în “Lotul de la Timişoara

“În ceea ce priveşte pe inculpatul Radu Tinu, fost adjunct al şefului securităţii judeţului Timiş, soluţia de menţinere a achitării acestuia este greşită, el participînd la comiterea faptei de complicitate la infracţiunea de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune, împreună cu ceilalţi inculpaţi care au fost condamnaţi. Inculpatul Radu Tinu, ca ofiţer de securitate a făcut parte din comandamentul de securitate pe linie operativă, constituit la 17 decembrie 1989, sub comanda inculpatului Macri Emil. În acord cu partea a II-a a opiniei separate a judecătorilor Paul Florea şi Dimitrie Onică a căror argumente referitoare la vinovăţia inculpatului Radu Tinu le însuşim, considerăm că şi acest făptuitor, adjunct al şefului securităţii judeţului Timiş a participat în calitate de coautor alături de celelalte forţe armate de represiune la infracţiunea de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune săvîrşită de ceilalţi inculpaţi condamnaţi în cauză şi că este greşită soluţia de menţinere a achitării acestuia”, se arată în sentinţa emisă în acest dosar.