Evenimentul Zilei > EVZ Special > Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?
Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Majoritatea israelienilor sunt în autoizolare de câteva săptămâni, rupți de lume. Chiar dacă directivele ministerului Sănătății au devenit din ce în ce mai stricte, o parte importantă a comunității ultra-ortodoxe, inclusiv liderii, nu respectă aceste reguli.

La schimb, ultra-ortodocșii obțin autonomie socială, educațională și religioasă complete, plus generoase finanțări pentru instituțiile lor de învățământ.

Nimeni nu știe exact cum poate fi schimbat acest lucru. Nu există planuri ca ultra-ortodocșii să accepte un curriculum de bază în școlile lor, să servească în armata israeliană sau să aibă un job.

De-a lungul anilor, a existat o creștere a numărului de cetățeni care nu primesc nicio pregătire pentru viața în lumea modernă. Nu învață matematica sau engleza. Nu se apropie de chimie, biologie sau fizică și nu știu să folosească un computer

Potrivit Oficiului Central de Statistică, mai puțin de 50% dintre bărbații ultra-ortodocși au fost considerați angajați în noiembrie 2018. Această cifră îi include cei care lucrează cu jumătate de normă sau chiar o zi pe lună. Drept urmare, ei nu îndeplinesc condițiile minime pentru plata impozitelor și nu fac parte din populația contributivă a Israelului.

Aceast public obișnuiește să trăiască în sărăcie și să se mulțumească cu puțin. În timp de criză sau dezastru, acest lucru nu este suficient.
Refuzul lor de a coopera în aplicarea legii, chiar și în cazuri grave de pedofilie și violență în familie, este în detrimentul societății ultraortodoxe.

Deși nu toți sunt ultra-ortodocși, o mare parte a comunității respinge total statul Israel și instituțiile sale și le privește cu ostilitate.

Există un fel de cortină de fier pe care liderii ultra-ortodocși au construit-o pentru a separa comunitatea lor de țară în ansamblul ei.

Majoritatea comunității ultra-ordodoxă nu se uită la televizor și nu are acces la internet. Mulți au auzit de pandemia Covid-19 doar din megafoanele postate pe mașinile autorităților.

Ceea ce a arătat clar această pandemie este că, în ciuda barierelor fizice și metafizice pe care ultra-ortodocșii și le-au construit, ele nu valorează nimic, deoarece acest virus nu recunoaște granițe.

Relația dintre ultra-ortodocși și autoritățile de stat trebuie să sufere o schimbare majoră odată cu trecerea crizei Covid-19. Bula în care ultra-ortodocșii au trăit atât de mult timp abia a explodat.

Există deja semne de critici interne care ar putea fi și mai puternice pe măsură de Israel se apropie de punctul culminant al epidemiei, care, potrivit ministerului Sănătății, încă nu a sosit.

Odată ce criza sanitară se va încheia și situația va deveni clară, autoritățile civile și comunitatea ultra-ortodoxă trebuie să se angajeze reciproc într-un nou dialog, bazat pe respectarea legii , așa cum este ea în Israel, pe cooperarea cu instituțiile statului și pe o schimbare fundamentală a atitudinii față de stat în rândul publicului ultra-ortodox.

PAGINA ANTERIOARA