În zilele noastre, cancerul afectează tot mai multe persoane, fiind o afecțiune care nu are un leac bine stabilit. Însă, cu o dietă corespunzătoare și cu un stil de viață sănătos, lucrurile se pot îmbunătăți.
Anumiți factori legați de alimentație duc la apariția mai frecventă a cancerului de stomac, numit și gastric, fiind al cincilea cel mai frecvent tip de cancer. Bărbații sunt mai afectați decât femeile de această boală. Potrivit studiilor, 1 din 96 de bărbați sunt predispuși la această boală.
Factorii care cresc riscul apariției cancerului la stomac
Alimentație este principalul factor care ne poate înrăutăți starea de sănătate și astfel crește riscul de apariție al anumitor tipuri de cancer. Cancerul gastric reprezintă creșterea celulelor care începe în stomac. Cea mai afectată parte poate fi joncțiunea gastroesofagiană, partea în care esofagul care transportă alimentele pe care le înghițiți se întâlnește cu stomacul.
Cel mai des cancerul gastric este întâlnit în țările din Asia, din cauza anumitor factori. Aceștia sunt:
- boala cronică de reflux gastroesofagian;
- consumul unei diete excesiv de sărate;
- o dietă săracă în fructe și legume;
- infecție cronică a stomacului;
- umflături și iritații la nivelul stomacului;
- antecedente familiale de cancer la stomac;
- antecedente familiale de sindroame genetice;
- cancerul de stomac și relația sa cu dieta.
Alimente care cresc riscul apariției cancerului la stomac
De evitat sunt alimentele sărate și consumul în exces al murăturilor. Includerea alimentelor bogate în sare în dieta zilnică poate provoca sinteza compușilor N-nitroso sau NOC, dintre care mulți sunt cancerigeni. De aceea, este recomndat să se evite cât mai mult consumul de mâncăruri care conțin o cantitate mare de sare.
Infecțiile alimentare se pot agrava, iar bacteria numită H. Pylori este extrem de frecventă. Aceasta se găsește în special în mâncărurile de pe stradă, unde acestea sunt gătite în condiții improprii pentru sănătatea noastră. Este o infecție des răspândită în India, unde aproximativ 80% din populație se confruntă cu infecții la stomac.
Alte alimente de evitat sunt cele procesate, cu un conținut mare de conservanți și sare adăugată. Carnea procesată, cum ar fi salamurile sau cârnații, crește riscul apariției de boli, cu un risc al apariției cancerului de până la 18%, informează doctorulzilei.ro.