Evghenia Guțul face scandal din cauza dosarului de abuz în serviciu

Evghenia Guțul face scandal din cauza dosarului de abuz în serviciu Evghenia Guţul / Sursă foto: captură video

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a lansat o nouă serie de acuzații la adresa autorităților de la Chișinău, într-o emisiune a postului de televiziune Rossiya-24, controlat de regimul Putin.

Guțul insinuează că dosarul de abuz în serviciu are legătură cu întâlnirea cu Putin

Evghenia Guțul, o apropiată a condamnatului fugar Ilan Șor, acuză tentative de a exercita presiune asupra sa din partea Chișinăului, după întâlnirea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Bașcana mai susține că presupusele amenințări nu au niciun temei juridic.

„Există premise că în orice moment ar putea fi inițiată o urmărire penală din partea actualei guvernări. Procurorii au primit o comandă vădit politică de a reanima o cauză mai veche. Acest lucru arată încă o dată neputința autorităților. Codul Penal al Republicii Moldova nu prevede pedepse pentru întâlnirea cu președintele Federației Ruse”, a declarat Evghenia Guțul.

Bașcana Găgăuziei a făcut, cel mai probabil, referire la dosarul de abuz în serviciu despre care șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că va fi trimis în judecată în cel mult o lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evghenia Guțul susține că e victima „rusofobiei” Chișinăului

Guțul mai susține că majoritatea moldovenilor au fost entuziasmați de întâlnirea ei cu autocratul de la Kremlin și că este victima „rusofobiei” oficialilor de la Chișinău.

„Astăzi, Sandu și PAS încearcă să-i atribuie Rusiei imaginea de inamic, de amenințare externă împotriva căreia există o singură salvare – aderarea la NATO. Le reușește foarte prost. Nu îi ajută nici măcar propaganda masivă și închiderea canalelor de opoziție”, a mai spus Evghenia Guțul. Aceasta susține că atunci când președinta Maia Sandu și Guvernul fac declarații împotriva agresorilor ruși, ar vorbi, de fapt, în numele unei minorități.

Afirmația Evgheniei Guțul este însă în contradicție cu opiniile moldovenilor, așa cum acestea reies din sondajele de opinie. De exemplu, potrivit unei cercetări sociologice realizate anul trecut de Institutul pentru Politici Publice, 33,9% dintre locuitorii Republicii Moldova cred că în războiul declanșat de Putin în Ucraina, dreptatea este de partea Kievului, în timp ce 25,1% cred că este de partea Moscovei, iar peste 40% spun că nimeni nu are dreptate sau că nu știu să răspundă la întrebare.

Ce s-a întâmplat la întâlnirea cu Putin

De asemenea, potrivit aceluiași studiu, 47% dintre moldoveni își văd viitorul alături de Uniunea Europeană și doar 32,5% alături de Uniunea Euro-Asiatică, condusă de Federația Rusă.

Reamintim că întâlnirea dintre bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut loc la Soci, cu ocazia Festivalului Tineretului. Atunci, autocratul de la Kremlin i-a promis bașcanei „ajutor”, fără a preciza foarte clar la ce se referă.