Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei, o apropiată a lui Ilan Şor, se află la Moscova pentru a denunța „presiunile” din partea Chişinăului şi pentru a cere ajutor.
Evghenia Guţul a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko. Aceasta a denunţat „presiuni” din partea Chişinăului şi a solicitat sprijinul Rusiei. În replică, Matvienko a numit Chişinăul „rusofob”.
Evghenia Guţul acuză că drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autorităţile centrale
Vizita ei intervine la două zile după ce autorităţile din Transnistria au decis să se adreseze parlamentului de la Moscova. Evghenia Guţul a declarat:
„Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autorităţile centrale, se întrec deja toate limitele. Noi am avut relaţii de prietenie cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relaţii şi pe viitor, vrem să avem sprijinul Federaţiei Ruse”.
La rândul său, Matvienko a menţionat că Rusia urmăreşte „cu mare tristeţe” evenimentele din Republica Moldova.
„Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaborăm, noi vom acorda tot sprijinul necesar pentru a ne întări şi lărgi legăturile şi nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.
Cine este başcana Găgăuziei
Evghenia Guţul a fost învestită oficial în funcţie în data de 19 iulie, la care au participat inclusiv vedete din Turcia. În schimb nu au fost fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.
Deşi de la învestire a trecut peste jumătate de an, preşedinta Maia Sandu nu a semnat actul de investire. Maia Sandu a declarat că nu se grăbeşte să o desemneze pe Evghenia Guţul în Guvern, întrucât există mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”.
Este vorba, în special, de acuzaţii că ar folosit fonduri ilegale în campania electorală.
„Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a spus şefa statului. La rândul său, Guţul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului şi a făcut apel la autorităţile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală. Conform legii, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al cabinetului de miniştri şi este numit prin decret de preşedintele ţării.
Găgăuzia are propria adunare locală şi propriul guvern autonom
Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, are propria adunare locală şi propriul guvern autonom. Mai mult, are o populaţie de origine turcă, care a aderat însă la creştinismul ortodox.
Din cei 140.000 de locuitori ai regiunii, puţini cunosc limba română, în schimb sunt rusofoni. Autorităţile de la Comrat au avut o relaţie tensionată cu autorităţile moldoveneşti în cele trei decenii de independenţă, tensiuni care s-au accentuat mai ales de la venirea unei conduceri proeuropene la Chişinău şi de la invazia rusă în Ucraina.
Atât Găgăuzia, cât şi Transnistria spun că sunt afectate de noul Cod Vamal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, prin care sunt obligate să plătească taxele vamale către bugetul central, şi nu în bugetele locale, cum se întâmpla până acum, scrie newsmaker.md.