Un concurs național de eseuri, destinat elevilor, studenților și profesorilor, având ca temă Holocaustul și tragediile provocate de antisemitism, se va desfășura până pe 28 februarie. Evenimentul, intitulat „Adevăr și Memorie. Antisemitism și Holocaust în România”, este organizat de Complexul Educațional Laude-Reut, în parteneriat cu Evenimentul Zilei și revista Capital.
Concursul național de eseuri „Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România” se va desfășura „sub umbrela” Ambasadei Germaniei la București, a Ambasadei lsraelului la București, a Ambasadei SUA la București, a Universității Româno-Americană. Parteneri ai acestei manifestări vor fi, printre alții, cotidianul Evenimentul Zilei și revista Capital. Jurizarea va fi asigurată de inspectori de specialitate, dar și de reprezentanți ai Institutului Național de Studierea Holocaustului Elie Wiesel.
„Holocaustul a constituit una dintre marile tragedii ale istoriei universale. Acesta se referă la uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din «Soluția Finală a problemei evreiești», termen care desemnează programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.
Holocaustul în România a vizat prigoana și exterminarea evreilor în teritoriile controlate de statul român între anii 1937 și 1944, adică de la primele legi anti-evreiești ale guvernului Octavian Goga – A. C. Cuza și până la lovitura de stat din 23 august 1944.
Recrudescența îngrijorătoare a flagelului extremismului și antisemitismului, cu o amplificare considerabilă a atacurilor verbale şi fizice împotriva evreilor, a sinagogilor, instituțiilor şi cimitirelor evreiești în Europa și în lume impune în prezent combaterea globală a urii faţă de evrei, a rasismului şi xenofobiei.
În aceste condiții și în contextul comemorării a 1700 de ani de istorie și cultură evreo-germană (321-2021), Complexul Educațional Laude-Reut, sub umbrela Ambasadei Germaniei la București, a Ambasadei Statului Israel la București, a Ambasadei S.U.A. la București și a Institutului Național de Studierea Holocaustului Elie Wiesel organizează concursul de eseuri «Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România»”, se arată pe pagina de prezentare a concursului.
Conform sursei citate, concursul se desfășoară în perioada 1 – 28 februarie 2022, conform unui regulament care poate fi studiat pe pagina de internet https://www.laude-reut.ro/2022/02/03/adevar-si-memorie-antisemitism-si-holocaust-in-romaniaconcurs-de-eseuri
Tematica concursului de eseuri
Conform sursei citate, concursul de eseuri se adresează elevilor de liceu, din clasele IX-XII, cadrelor didactice cu specialitatea istorie, socio-umane, limba română, limbi moderne, dar și studenților de la facultățile cu profil istorie, socio-umane de la care urmează cursuri în cadrul universităților din România.
Concursul va cuprinde teme precum: Învățăminte ale istoriei – predarea Holocaustului; Abordări metodologice la lecția de istorie privind Holocaustul; Modalități de combatere a extremismului și antisemitismului la lecția de istorie; Atitudini față de extremism și antisemitism în viața de toate zilele.
Cei care doresc să se înscrie și să trimită materiale la concurs vor trebuie să completeze un formular de înscriere disponibil pe pagina de internet dedicată. Participanții vor realiza un eseu de 300 de cuvinte, inspirat din tematica indicată.
Formularul de înscriere și eseul se vor transmite în același mesaj email la adresa 1700ani@laude-reut.ro, nu mai târziu de 28 februarie 2022.
Premii și diplome pentru toți participanții
La finalul competiției, după jurizarea lucrărilor, vor fi desemnați câte cinci câștigători (un premiu I, un premiu II, un premiu III, două mențiuni) pentru fiecare dintre categoriile de participanți. De menționat că unul dintre premii va fi acordat de Evenimentul Zilei și revista Capital, parteneri în cadrul acestui eveniment. Pe lângă premii, trebuie spus că toți cei care vor trimite eseuri vor primi diplome de participare.
Ulterior, eseurile participante la concurs vor fi publicate într-o lucrare de tip mărturie dedicată comemorării a 1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană (321-2021).
Pentru mai multe informații referitoare la concurs, cei interesați le pot solicita la e-mail 1700ani@laude-reut.ro.