Evenimentul zilei are, ca întotdeauna, dreptate! Afacerea „Submersibilul”. MApN a pierdut 220.000 de euro pe fundul mării

Evenimentul zilei are, ca întotdeauna, dreptate! Afacerea „Submersibilul”. MApN a pierdut 220.000 de euro pe fundul mării

Marina Militară a băgat 220.000 de euro într-o jucărie pe care o putea lua de pe internet de patru ori mai ieftin. Mai mult, a pierdut-o în Marea Neagră. De aspectele penale ale afacerii se știa din 2015, dar afacerea s-a mușamalizat.

Evenimentul zilei a dezvăluit, în exclusivitate, cum, în vara anului trecut, unicul nostru submersibil funcțional – drona subacvatică SECRIS – a fost pierdut pe fundul Mării Negre. În aceeași dezvăluire, arătam că pentru „construcția” sa, Centrul de Cercetări Științifice al Forțelor Navale a plătit 942.248 de lei, la nivelul anului 2011. Din bani de la buget. Adică, aproximativ 220.000 de euro sau 300.000 de dolari.

Mai mult, nici măcar nu era vreo inovație în domeniu, pentru că fusese construită pe o platformă subacvatică americană, disponibilă și acum pe piață, denumită Oceanserver Iver2. Aceasta în condițiile în care scula respectivă putea fi cumpărată, fiind produs de serie, cu puțin peste 50.000 de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Oceanserver Iver 2

Dronă cumpărată din SUA și prezentată ca un produs românesc!

Un fost înalt oficial din Marina Militară spune că SECRIS a fost produsul „Planului Național de Cercetare Dezvoltare Inovare 2”, câștigat de un consorțiu în care liderul de proiect a fost CCSFN, iar finanțarea inițială a fost de 2.000.000 de lei. „Pentru că perioada de realizare 2008-2011 a coincis cu criza financiară, care a afectat și România, finanțarea pentru SECRIS s-a redus la jumătate, finalizându-se într-o fază intermediară.

Dacă se primeau toți banii, probabil, se cheltuiau toți! Indiferent ce spun cei de la MapN câteva lucruri sunt certe. S-a cumpărat o platformă «Oceanserver Iver 2», din SUA, cu 50.000 de dolari și s-a prezentat la la «Salonul Inventika 2011», de la Iași, ca fiind un produs românesc!

Toată afacerea asta a costat statul român 220.000 de euro. Mai mult decât atât, ulterior finalizării acestui proiect, SECRIS, pentru că era, oarecum, neterminat, a fost obiectul unui alt proiect finanțat din «Programul Sectorial de Cercetare al MapN». S-au cumpărat o cameră video, un sonar cu scanare laterală și doi senzori necesari pentru o configurație minimală, ca să fie apt de o misiune simplă!”.

Mihai Fifor. FOTO: EVZ

Un furt cunoscut de trei ani și băgat sub preș

În urma dezvăluirilor noastre, despre care Mihai Fifor, ministrul Apărării, a aflat din Evenimentul zilei și, nicidecum informat de subordonații săi, MapN confirmă absolut toate informațiile publicate de noi. Dar nu aduce nicio lămurire pentru contribuabil. Mai exact, MapN recunoaște că:

„Submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server” și că „Aportul tehnico-științific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul «SECRIS» a constat în identificarea cerințelor operaționale, elaborarea studiului de concept (...), analiza de risc, proiectare și modelare de sistem, integrarea unor subcomponente și module și efectuarea activităților de testare platformă «in-house»”.

Adică s-au plătit bani doar pentru niște studii cu vorbe.... O furăciune în toată regula! CCSFN a aprobat o plată de minim patru ori mai mare pentru niște servicii plătite, în principal, unor firme civile: SC EEI ELTEX SRL şi SC Digital Bit SRL. De ce s-a întâmplat așa ceva Armata tace mâlc.

Mușamalizare în toată regula

Aflăm din răspunsul MapN că, în anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare.

Cităm: „Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale”. Păi, dacă se suspiciona, încă din 2015, că ar fi vorba de acte penale, ce s-a întâmplat de nu s-a luat nicio decizie? Cine a mușamalizat ancheta și în interesul cui?

Șapte luni de la dispariția în mare. De ce așa mare secret?

Că SECRIS a dispărut astă vară, în Marea Neagră, am spus noi, în premieră. Evenimentul s-a petrecut în luna iunie, potrivit MapN. De ce despre acest eveniment deosebit nimeni din oficialii Marinei Militare nu a scos un singur cuvânt? Cum este posibil ca însuși ministrul Apărării să afle din presă de așa ceva? Sau, dacă a fost informat, de ce acesta nu a scos o vocală pe această temă?

La urma-urmei este vorba de banii noștri, nu-i așa? Ca o consecinţă a dezvăluirilor noastre, ministrul Apărării, Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti. Păi, au trecut trei ani de când propriul corp de control a evaluat situația. De ce abia acum?

Soluție: CCSFN va trece în subordinea Academiei Navale

Într-un limbaj buruienos, specific celor care trebuie să spună ceva, dar nu vor să comunice nimic, mai suntem informați că: „În vederea eficientizării activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul Armatei şi de adaptare a proiectelor la nevoile specifice categoriilor de forţe, ministrul Apărării Naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân»”. Adică se schimbă doar călimara, că cerneala tot aia este!