Ziua Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, este sărbătorită printr-o serie de evenimente culturale de mare anvergură. Teatrul Național I.L. Caragiale dă startul cu premiera unui nou spectacol: Opera de trei parale de Bertolt Bercht, într-o versiune adaptată de Gelu Colceag.
În acest weekend, Primăria Capitalei a pregătit o serie de evenimente culturale pentru toate gusturile. De la piese de teatru, la musicaluri celebre, până la expoziții de pictură vor putea fi admirate la Teatrul Național I. L Caragiale, la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" sau la Muzeul Țăranului.
Evenimente culturale în București
Teatrul Național ”I.L. Caragiale din București” dă startul primelor evenimente culturale cu premiera unui nou spectacol: Opera de trei parale de Bertolt Bercht, într-o versiune adaptată de Gelu Colceag.
Primele evenimente culturale de la Teatrul Național vor debuta pe 13, respectiv 14 ianuarie începând cu ora 19:00 și vor continua în zilele de 25, 26 ianuarie, 7 și 8 februarie la Sala „Ion Caramitru”.
„Din 13 ianuarie 2024, publicul este invitat să vadă unul dintre cele mai îndrăgite musicaluri, de la a cărui premieră absolută au trecut aproape 100 de ani, timp în care s-a jucat în 28 de limbi din lumea întreagă, în numeroase variante, Brecht devenind al doilea cel mai jucat autor, după Shakespeare", potrivit site-ului TNB.
15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale
Printre actorii care vor urca pe scena Teatrului Național se numără Mircea Rusu, Marius Manole, Tania Popa, Emilia Popescu, Aylin Cadîr, Medeea Marinescu, Silviu Biriş, Ovidiu Cuncea, Alexandru Georgescu, Orodel Olaru, Mihai Verbiţchi, Silviu Mircescu, Mihai Munteniţă, Daniel Hara, Rareş Florin Stoica, Ciprian Nicula, Eduard Cîrlan.
Ziua Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, este sărbătorită printr-o serie de evenimente culturale de mare anvergură. Printre care și spectacolul-concert ”Meșterul Manole-Operă Rock. Premiera are loc duminică, 14 ianuarie, la Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”.
Meșterul Manole-Opera Rock, o experiență inedită cu muzică și mit
”Meşterul Manole - Opera Rock" promite publicului o experiență captivantă care scoate în prim-plan unul dintre cele pregnante mituri ale culturii autohtone. Spectacolul combină muzica rock cu faimoasa poveste a meșterului Manole, într-un cadru emoționant și captivant.
„Opera reprezintă o lucrare muzicală amplă, pe un libret scris în anii '70 de Victor Cârcu. Această lucrare poate fi prezentată atât sub forma operei clasice, cât şi sub formă concertantă. Naşterea Meşterului Manoleť a fost la fel de grea ca şi realizarea construcţiilor acestuia.
Greutatea a constat, în primul rând, în găsirea limbajului muzical care să fie în concordanţă cu textul. În momentul în care am găsit acest limbaj, de inspiraţie folclorică, bineînţeles, am început lucrul, care a durat din 2008 până astăzi (2013), cu o întrerupere de doi ani", spune Josef Kappl.
Reprezentația va putea fi urmărită live în sistem pay per view pe platforma Piciordeplay.ro.
Ziua Culturii la Muzeul Țăranului
De asemenea și Muzeul Țăranului marchează Ziua Culturii printr-o serie de evenimente culturale deosebite.
Duminică, 14 ianuarie accesul este liber. Vizitatorii vor putea admira expozițiile "Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional", în spaţiile expoziţiei permanente (între orele 10.00 şi 18.00).
Pasionații de pictură vor putea admira expoziția de icoane „Floarea vieții” realizată de Raluca Jurcovan în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”. Picturile vor fi expuse în Sala Noua Galerie, iar tururile ghidate se vor desfășura în intervalul orar 10:00-13:00.
Tot la Muzeul Țăranului, la Studioul Horia Bernea cinefilii vor putea participa la proiecția filmului românesc ”Warboy”. Intrarea se face doar pe bază de bilet.
Evenimente culturale în Bistrița
Primăria Bistrița și Centrul Cultural municipal George Coșbuc organizează duminică, 14 ianuarie ,cu prilejul Zilei Culturii Naționale mai multe activități deosebite printre care și proiectul”Eminescu și noi”. Astfel vizitatorii vor participa la o serie de evenimente culturale cum ar fi lansări de carte, conferințe și un concert cameral în interpretarea violonistului Claudiu Hontilă, Lucian Doșa și a tenorului Eugen Raita.