Evadatul „Țâță” a băgat Poliția în anchetă

Evadatul „Țâță” a băgat Poliția în anchetă

Un agent a decis să-l lase liber pe infractorul Adrian Botez, în ziua în care acesta a fost condamnat, defi nitiv, la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

O eroare a unui agent de la arestul Poliției Capitalei a condus la un fapt fără precedent în istoria postrevoluționară: un interlop periculos a fost scos de după gratii și lăsat, liber, să plece. Cel care a beneficiat de „gratitudinea” polițiștilor este unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din județul Neamț, Adrian Botez Marin, zis „Țâță”. El a fost scos de după gratii, chiar în ziua în care a fost condamnat, definitiv, pentru tentativă de omor, la 12 ani de închisoare. Individul a încercat să îl omoare, în anul 2011, pe Dumitru „Puiu” Mironescu, rivalul celebrului Clan Mararu, din Piatra Neamț.

Oameni ai legii au povestit, pentru „Evenimentul zilei”, ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 iunie. În acea zi, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința de condamnare la zece ani de închisoare, cu un spor de doi ani, pentru Adrian Botez și încă șapte acoliți ai acestuia, implicați în tentativa de omor, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, în septembrie 2013.

Ce a decis instanța și ce a făcut agentul

După sentința Instanței Supreme a fost transmisă o minută la Arestul Poliției Capitalei pe baza căreia interlopul urma să fie transferat la Penitenciarul Rahova. Hotărârea arată: „Ia act de retragerea recursurilor declarate de părțile civile Mironescu Ioan Dumitru și Manea Alexandra Maria (…). Respinge recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău (…) Deduce din pedeapsa durata măsurilor preventive privative de libertate (…) pentru Marin Botez Adrian de la 20 mai 2014 la 30 iunie 2014”.

Oficiali din Poliția Capitalei susțin că agenții au interpretat greșit minuta instanței. Sursele noastre spun, însă, că cel care a luat decizia de punere în libertate este un agent cercetat disciplinar, care ar fi fost adus „pe pile” de unul dintre șefii arestului. „Greșeala” făcută de agent a atras cercetarea și celorlalți doi colegi de-ai săi. În mod normal, cel care semnează actul de eliberare este șeful arestului sau adjunctul său, dar aceștia ar fi aflat abia în dimineața zilei de 1 iulie ce scrie în minută. Corpul de Control al IGPR verifică toate aceste aspecte. În plus, a fost sesizat Parchetul Sectorului 3, agenții fiind cercetați pentru neglijență în serviciu și riscă de la trei luni la trei ani de închisoare. În acest timp, Adrian Botez și-a luat tălpășița. A fost dat în urmărire internațională deoarece sunt informații că el a părăsit țara.

Procurorul de caz: „Nu înghit gogoașa cu greșeala”

Procurorul Felix Bădilă (foto), de la Parchetul Tribunalului Bacău, care l-a trimis după gratii pe Adrian Botez, a primit o scrisoare de la interlop, chiar cu o zi înainte de a ieși din arestul Poliției Capitalei. „Mi-a scris că are sentimentul că ne vom revedea foarte curând și se va bucura să mă întâlnească. Eu îi cunosc psihologia lui Țâță și am înțeles exact ce vrea să-mi transmită. M-am uitat pe încheierea de ședință de la Înalta Curte și nu înghit gogoașa asta cu greșeala. Scrie foarte clar că «deduce din pedeapsă», nu aveai ce greși. Dar, au mai fost întâmplări cu domnul Țâță și la Neamț, așa că nu mă mir. Am fost anunțat: «L-am prins! Unde vi-l aducem?» Pentru ca peste câteva minute să mi se spună că nu era el. Și atunci, probabil, a fost tot o «greșeală», dar eu nu cred”, a declarat procurorul pentru mesageruldeneamt.ro.

Tentativa de lichidare a lui „Puiu” Mironescu

Adrian Marin - Botez a fost condamnat pentru tentativă de omor după ce, în februarie 2011, gruparea pe care o coordona l-a bătut cu bâtele pe Dumitru „Puiu” Mironescu (foto), la câteva luni după moartea lui Gheorghiță Mararu, fratele interlopilor Bogdan și Răzvan Mararu. Incidentul a avut loc în zona barierei CFR de la Lilieci, Bacău. Anchetatorii au stabilit că oamenii lui „Țâță” - Claudiu Păvălucă, Constantin Manea, Dorin Păvălucă, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Cătălin Crăciun, Vasile Stoleru și Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca - l-au blocat cu o maşină și l-au atacat cu bâtele de baseball.

Șapte atacatori au fost prinşi relativ repede, însă Adrian Botez a fost „dibuit” abia pe 20 mai 2014. „Țâță” a fost prins într-un local din București în urma unei acțiuni comune a polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției Operațiuni Speciale și SIAS. În cei trei ani cât a fost căutat, Botez s-ar fi ascuns în județul Constanța și în București. Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe membrii grupării la pedepse cuprinse între 9 şi 12 ani de închisoare cu executare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, tentativă de omor calificat şi distrugere. Liderul grupării, Adrian Marin - Botez, a primit 12 ani de detenţie.