Evadată din patria COVID-ului: „Ai grijă ce vorbești. Intrăm în bucluc și dispărem”
- Adrian Pătrușcă
- 10 iulie 2020, 20:48
Li-Meng Yan, o femeie de știință de mare anvergură, medic specializat în virologie și imunologie, a reușit să fugă din Hong Kong pe 28 aprilie, la bordul unui avion Cathay Pacific, ajungând în Statele Unite.
Cercetătoarea este conștientă că, dacă ar fi fost prinsă, ar fi fost aruncată în închisoare sau, mai rău, făcută să „dispară”.
Într-un interviu exclusiv pentru Fox News, Yan a declarat că este convinsă că guvernul chinez știa despre existența noului coronavirus cu mult timp înainte de a anunța oficial.
De asemenea, ea a afirmat că superiorii săi, cunoscuți ca fiind printre cei mai mari experți în domeniu, au igonorat cercetările pe care ea le-a făcut în legătură cu pandemia și despre care crede că ar fi putut salva vieți.
Yan, care trăiește acum în Statele Unite, ascunsă, este convinsă că viața sa este în pericol. Ea a declarat că regimul de la Beijing a folosit hackeri pentru a pirata telefonul și calculatorul său și a o reduce la tăcere.
Femeia se teme că nu se va mai putea niciodată întoarce acasă și nici nu își va mai revedea familia și prietenii, dar este convinsă că a meritat riscul.
„Motivul pentru care am venit în Statele Unite este de a transmite un mesaj privind adevărul despre COVID”, a spus ea pentru Fox.
Ea a adăugat că dacă ar fi încercat să facă aceste dezvăluiri la Hong Kong (unde tocmai a intrat în vigoare o draconică lege a securității) „aș fi dispărut și aș fi fost ucisă”.
Relatarea lui Yan vorbește despre disimulări la cele mai înalte niveluri și despre obsesia compulsivă a lui Xi Jinping și a Partidului Comunist de a controla subiectul epidemiei: ce a știut China, când a știut și ce informații fabricate a oferit restului lumii.
Yan, care afirmă că este unul dintre primii oameni de știință din lume care a studiat noul coronavirus, susține că superiorul său de la laboratorul Hong Kong School of Health, dr. Leo Poon, i-ar fi cerut să cerceteze straniul focar de cazuri asemănătoare SARS care veneau din China continentală, la sfârșitul lui decembrie 2019.
„Guvernul chinez a refuzat să permită experților din exterior, inclusiv din Hong Kong, să facă cercetări în China”, spune Yan. „Așa că am apelat la prieteni pentru a obține mai multe informații.”
Yan avea o rețea extinsă de contacte profesionale în diferite clinici și laboratoare din China continentală, dat fiind că aici și-a făcut cea mai mare parte a studiilor.
Ea afirmă că acesta a fost motivul pentru care i s-a cerut să realizeze acest tip de cercetare, mai ales într-un moment în care, susține ea, echipa sa știa că nu primește toate informațiile de la guvern.
Un prieten, cercetător la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din China, avea informații la prima mână despre cazuri și i-ar fi spus lui Yan, pe 31 decembrie, despre faptul că noul virus se transmite de la om la om, cu mult înainte ca Beijingul și OMS să recunoască acest lucru (pe 20 ianuarie).
Yan spune că i-a comunicat șefului său direct aceste aspecte.
„A dat doar din cap”, își amintește ea, și i-a spus să își continue munca.
Câteva zile mai târziu, pe 9 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a emis următorul comunicat:
„Potrivit autorităților chineze, virusul în discuție poate cauza forme grave de boală la unii pacienți dar nu se transmite cu ușurință între persoane. Există informații limitate pentru a se determina riscul general al focarului.”
Yan spune că ea și colegii ei din China au discutat despre ciudatul virus, dar a remarcat curând o schimbare drastică de ton.
Medicii și cercetătorii care discutau despre virus au tăcut brusc. Cei din orașul Wuhan – care va deveni mai târziu focarul infecției – nu au mai vorbit nimic, iar ceilalți au fost avertizați să nu le mai ceară detalii.
Medicii i-au spus pe un ton îngrijorat: „Nu avem voie să discutăm, dar trebuie să purtăm mască”.
Apoi, numărul transmiterilor de la om la om a început să crească exponențial, potrivit surselor, iar Yan a încercat să găsească răspunsuri.
„Sunt mulți, foarte mulți pacienți care nu sunt tratați la timp și nu sunt diagnosticați la timp”, spune Yan. „Medicii din spitale sunt speriați, dar nu pot vorbi. Personalul Centrului de Prevenție era speriat.”
Yan afirmă că i-a raportat superiorului descoperirile sale pe 16 ianuarie, dar acesta i-ar fi spus „să tacă și să fie precaută”.
„Ai grijă să nu depășești linia roșie. Intrăm în bucluc și dispărem.”
Ea mai spune că unul dintre directorii laboratorului afiliat la OM la care lucra, profesorul Malik Perris, știa situația dar nu a făcut nimic.
Atunci, Yan spune că s-a hotărât să vorbească cu orice preț.
Numele său a dispărut de pe site-ul Universității din Hong Kong.
„Dr. Li-Meng Yan nu mai face parte din echipa Universității”, se arată într-un comunicat al universității pentru Fox. „Din respect pentru foștii și actualii noștri angajați, nu dezvăluim informații personale despre ea. Sper să înțelegeți situația.”
Watch the latest video at foxnews.com