Eva Kaili revine în prim-plan. Versiunea apărării ei parcă e desprinsă dintr-un film cu mafioți

Sursa foto: Eva Kaili/Facebook

Eva Kaili revine cu o nouă poveste care atrage atenția: autoritățile ar fi vizat-o pentru că știa prea multe despre acțiuni de spionaj. După luni de tăcere în timpul detenției și arestului la domiciliu, cel mai cunoscut suspect din scandalul cash-for-influence Qatargate a revenit în atenție în acest weekend.

În mai multe interviuri acordate pentru mass-media europeană, europarlamentarul elen a dorit să-și reafirme nevinovăția, spunând că nu a luat niciodată mită din Qatar și Maroc.

Dar a relatat o poveste și mai interesantă decât Qatargate, una care implică acțiuni de spionaj guvernamental și insinuări legate de faptul că închiderea ei a fost una politică.  „Din dosarul instanței, avocații mei au descoperit că serviciile secrete belgiene ar fi monitorizat activitățile membrilor comitetului special Pegasus”, a declarat ea pentru ziarul italian Corriere Della Sera.

„Faptul că membrii aleși ai Parlamentului sunt spionați de serviciile secrete ar trebui să ridice mai multe preocupări cu privire la sănătatea democrației noastre europene”, a adăugat ea. „Cred că acesta este „adevăratul scandal”. Un purtător de cuvânt a declarat luni că procuratura „nu va răspunde” acestor acuzații. „Acest lucru ar încălca confidențialitatea anchetei și prezumția de nevinovăție”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Dovezile vor fi prezentate în instanță în timp util”.

Un turneu media european

Eva Kaili a apărut și în presa spaniolă și franceză, unde a făcut aceleași acuzații de spionaj. Într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo, Kaili a spus că echipa ei de avocați are dovezi că întregul comitet PEGA a fost supravegheat ilegal, argumentând că nu știe cum a interceptat poliția anumite conversații dintre ea și alți politicieni.

„Nu am fost spionată cu Pegasus, ci pentru Pegasus”, a spus ea. „Credem că Maroc, Spania, Franța și Belgia au spionat comisia Parlamentului European”, a spus ea pentru El Mundo. „Faptul că serviciile de securitate au supravegheat membrii aleși ai Parlamentului ar trebui să ridice îngrijorări cu privire la starea democrației europene”, a spus Kaili. „Acest lucru depășește aspectul personal: trebuie să apărăm Parlamentul European și munca membrilor săi”.

Kaili a fost închisă în decembrie, ca parte a unei anchete de corupție pe care autoritățile belgiene o desfășurau pentru a stabili dacă țări străine au influențat ilegal activitatea Parlamentului European. Arestarea ei a venit după ce poliția belgiană a recuperat 150.000 de euro în numerar din apartamentul ei – unde locuia cu partenerul ei, Francesco Giorgi, care a fost și el arestat – și o geantă plină cu bani de la tatăl ei. Politicianul grec a respins categoric acuzațiile în timpul anchetei sale.