EUROVISION 2014. Pro și contra „Femeia cu barbă”

EUROVISION 2014. Pro și contra „Femeia cu barbă”

Conchita Wurst, reprezentanta Austriei, a câștigat competiția. Ce spun românii despre controversa iscată.

Câștigarea Eurovision 2014 de către Conchita Wurst, „diva” cu barbă ce a reprezentat Austria, a declanșat mari controverse. Conchita, alias Thomas Neuwirth, s-a prezentat cu o melodie excepțională, un mesaj clar și o voce superbă. „Melodia este bună și merita din plin să câștige. Și interpretarea a fost foarte bună”, a recunoscut Dan Bittman.

Conchita, un tânăr de 26 de ani ce se consideră de sex neutru, transmite mesajul Europei de toleranță față de minoritățile sexuale.

Despre normalitate

Ne puteți urmări și pe Google News

Luminița Anghel, artista ce a câștigat locul al treilea la Eurovision 2005, spune că, din punct de vedere artistic, Austria s-a prezentat impecabil. „Nu mă așteptam să iasă chiar pe locul întâi, ci între primele trei. Cred că s-a exagerat puțin cu susținerea mesajului. Spunem «Nu categoric discriminării », dar nu întratât încât să debusolăm copiii. Într-un eveniment cu o audiență fabuloasă, nu este normal să creeăm o falsă impresie că asta este normalitatea”. Cântăreața recunoaște că mulți fani Eurovision fac parte dintre minoritățile sexuale și „atunci este normal numărul mare de voturi”. „Ar fi fost foarte frumos dacă era bărbierit. Ar fi fost o foarte frumoasă femeie sau un frumos bărbat într-un costum”, a concluzionat ea.

Pentru Cornel Ilie, de la Vunk, „Rise like Phoenix”, melodia Austrei, trebuia să câștige. „Înainte să ne dăm cu părerea despre alegerea solistului sau solistei, să ascultăm melodia, orchestrația, textul, pentru că, până la urmă, asta contează”, spune solistul.

Greu de acceptat

„Din punctul meu de vedere e o apariție diavolească”, crede Daniel Buzdugan.

Politică și cântec

Sentimentele anti-ruse au ieșit la iveală încă din timpul calificărilor. Surorile Tolmachevy, reprezentantele Rusiei, au fost fluierate de către spectatori când au fost anunţate că au trecut în finală. Sâmbătă seară, de fiecare dată când erau anunţate punctele oferite Rusiei, în sală se auzeau proteste şi huiduieli.

Cum a ajuns România pe locul 12

Pentru Paula Seling și Ovi, reprezentanții României, nu s-a întâmplat niciun „Miracol” în finala Eurovision 2014. Artiștii noștri ce în 2010 câștigau locul al III-lea, acum s-au clasat pe locul 12, cu 72 de puncte.

„La acest Eurovision nu a fost vorba de voturi geopolitice. Am fost surprinsă că s-a votat haotic”, crede Luminița Anghel. „Am primit punctaj maxim doar de la o singură țară, Moldova, în rest, față de anii trecuți, deși am fost foarte buni nu am luat puncte. Paula și Ovi mi-au plăcut foarte mult în semifinală. În finală mi s-a părut că au fost puțin cam reci. Dar vocea Paulei, pentru că mă refer la cine a fost cu adevărat punctul forte, a fost la mare înălțime”, a adăugat artista.

În finală, Paula și Ovi n-au reușit să fie convingători

Ce spun artiștii

Paula și Ovi spun că au dat totul pe scenă și că punctajul nedrept a fost cauzat de votului geopolitic. „Sunt foarte mândru de prestaţia noastră şi de felul în care ne-am prezentat. Am fost o echipă de profesionişti care am dat totul şi am visat să fim primii în această competiţie. Însă votul geopolitic şi-a facut de cap încă o dată şi a făcut „legea” în final”, crede Ovi.

Liana Stanciu, șefa delegației României, e și mai tranșantă: „În orice concurs există învingători şi învinşi. Noi nu suntem nişte învinşi. Muzica şi viaţa merg înainte!”, a spus realizatoarea.

Colegii îi susțin

Mihai Traistariu i-a felicitat pe reprezentanţii României printr-un mesaj postat pe Facebook: „Paula şi Ovi s-au prezentat excelent! Eu, personal, n-am ce să le reproşez! Bravo, români!”.

Cezar Ouatu, contratenorul care ne-a reprezentat la Eurovision 2013, spune că locul obţinut de artiști în finala din acest an este onorabil, şi că prestaţia lor a fost „mai mult decât bună”.