Eurostat: România înregistrează cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din Uniunea Europeană

Eurostat: România înregistrează cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din Uniunea EuropeanăSursă foto: Unsplash

Eurostat arată, în ultimul buletin statitistic, că  România se remarcă în Uniunea Europeană printr-o creștere foarte mare a costului cu forța de muncă. Datele sunt pentru trimestrul al treilea din 2024, comparativ cu datele din 2023. Potrivit Oficiului european pentru Statistică, această creștere, de 17,1%, situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, depășind considerabil media regională. Această tendință reflectă atât evoluțiile economice interne, cât și impactul factorilor externi, fiind un semnal important pentru analiza pieței muncii din regiune.

Creșterea depășește semnificativ media UE, care a fost de 5,1%, iar în zona euro de 4,6%. Creșteri importante ale costului orar cu mâna de muncă au fost observate și în alte state, precum Croația (15,1%) și Ungaria (14,1%), în timp ce Grecia a înregistrat o scădere de 2,9%. „Cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în România” spune Eurostat.

Factori determinanți pentru creșterea costurilor

Această creștere semnificativă a costurilor în România este în principal datorată avansului din sectorul non-business, unde costul orar al forței de muncă a crescut cu 20,7%.

locuri de muncă, spania

Muncitori. Sursa foto: Arhiva EVZ

În același timp, în sectorul business, costul orar a crescut cu 15,8%. De asemenea, în funcție de sectoarele economiei, România a înregistrat creșteri importante: 19,1% în construcții, 15,7% în servicii și 15,1% în industrie. „Costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 19,1% în construcţii, cu 15,7% în servicii şi cu 15,1% în industrie”.

Componentele costului orar cu forța de muncă

Costul orar al forței de muncă include atât salariile, cât și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori.

În Uniunea Europeană, costurile salariale au crescut cu 5% în trimestrul al treilea din 2024, iar costurile non-salariale au înregistrat o creștere de 5,3%. Aceste creșteri se aliniază cu tendințele generale din Europa, dar România rămâne un caz special prin avansul său rapid, scrie Agerpres.ro