România a intrat în vizorul Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, din cauza unor informaţii dubioase transmise de autorităţile noastre. Eurostat a anunţat că îşi exprimă o serie de rezerve în legătură cu datele statistice furnizate de România.
"Eurostat îşi exprimă rezerva în privinţa calităţii datelor raportate de România, din cauza incertitudinilor cu privire la influenţa unor companii de stat asupra deficitului bugetar, cu privire la raportarea făcută la categoriile ESA 95 alte conturi de intrări-ieşiri, cu privire la natura şi impactul unor tranzacţii financiare şi cu privire la consolidarea fluxurilor intra-guvernamentale", se arată într-un comunicat de presă publicat de Eurostat.
Eurostat a luat în vizor şi datele transmise de Marea Britanie. În cazul acestei ţări, rezervele Eurostat se referă la momentul înregistrării cheltuielilor militare.
Potrivit datelor raportate de România şi publicate astăzi de Eurostat, România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 33,07 miliarde lei, echivalent cu 6,4% din PIB. Cheltuielile guvernamentale au reprezentat 40,8% din PIB, iar veniturile au fost de 34,3% din PIB.
INS: Finanţele au început verificarea datelor Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), ne-a spus că datele transmise la Eurostat au fost elaborate de INS, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Banca Naţională a României (BNR).
INS a transmis un comunicat de presă în care anunţă că MFP a demarat deja verificarea datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, transmise la Eurostat pe 31 martie. Urmează ca BNR şi INS să se implice şi ele în procesul de verificare.
Verificările urmăresc să descopere discrepanţele dintre conturile financiare şi nefinanciare ale CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.
"Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, conform metodologiei europene ESA 95, pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări, deoarece contul de profit şi pierdere, respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie a.c.)", se arată în informarea INS.
Vergil Voineagu a precizat că, în şedinţa de guvern din 20 aprilie 2011, s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.
Referitor la rezervele exprimate de Eurostat asupra calităţii datelor remise de România, oficialii INS spun că Eurostat şi-a mai exprimat asemenea rezerve şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011. La rândul lor, oficialii MFP au precizat că România nu are probleme în privinţa raportărilor către Eurostat privind deficitul bugetar pe 2010.
"Datele privind conturile financiare pentru calcularea deficitului sunt verificate de BNR, iar cele nefinanciare de către INS. La ora actuală nu avem nicio problemă pentru că am introdus în raportările noastre şi pierderile companiilor de stat CFR Infrastructură şi Termoelectrica", a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Finanţe.
El a mai spus că impactul serios asupra deficitului prin introducerea pierderilor celor două companii apare doar dacă sunt introduse în deficitul bugetului general consolidat, dar din informaţiile de până la această dată, acesta nu va depăşi 0,1% din PIB.